Senátor Hampl: Bělorusko nám ukazuje, že na řádném průběhu voleb záleží

20.08.2020 17:03

Projev na 26. schůzi Senátu dne 20. srpna 2020, Návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2020.

Senátor Hampl: Bělorusko nám ukazuje, že na řádném průběhu voleb záleží
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Děkuji za slovo, vážený pane předsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové. Jednak také chci ocenit to, že když jsme na minulé schůzi Senátu se vyjadřovali značně kriticky k tomu, že by kvůli rozsáhlejšímu počtu obyvatel v karanténě měl významný počet lidí přijít o možnost uplatnit své volební právo, že by to nebylo dobře a že by bylo namístě, aby vláda na to adekvátně reagovala. Čili to se tímto děje a jsem za to rozhodně rád. To je z mé strany jisté poděkování.

Na druhou stranu, přihlásil jsem se také proto, že si myslím, že je jistě dobře takříkajíc zkusit flikovat, co se flikovat dá v nějakém krátkém čase dobře, ale je zřejmé, že trvalejším řešením této situace skutečně by bylo to, co je i v programovém prohlášení vlády, to, o co mnozí usilují už dlouho, co mnoho civilizovaných zemí na světě má dávno, a to je distanční účast ve volbách. Chápu, že to není něco, co by se teď připravovalo za měsíc, tomu naprosto rozumím, ale jenom chci velmi důrazně požádat a povzbudit vládu, aby postupovala ve smyslu svého vlastního programového prohlášení a přivedla něco takového k životu. Protože tímto zákonem nebo novelou, kterou teď máme před sebou, samozřejmě umožníme hlasovat možná nějakým stovkám, možná tisícovkám lidí, kteří by jinak třeba hlasovat ve volbách nemohli. Ale pokud jde o možnost distančního hlasování, tam se bavíme spíše o stovkách tisíc občanů, kteří jsou z různých důvodů v zahraničí, na cestách, z důvodů samozřejmě zcela legitimních. Často jde třeba o mladé lidi, kteří samozřejmě mohou mít zájem vyjádřit svůj politický názor na další směřování země apod. A jenom proto, že se třeba připravují na nějakou další fázi svého povolání v životě, tak tu možnost mají, řekněme, extrémně ztíženou nebo po praktické stránce znemožněnou. To je věc, kterou bych hrozně rád tady teď podpořil, jakkoliv se to bezprostředně nedotýká této konkrétní novely, to je, myslím, evidentní, ani to nezkouším žádným způsobem naznačovat.

Druhá věc je, že naprosto souhlasím s předřečníkem, že musíme dbát na volební proces jako takový, a to i formou případných úprav ve volebním zákoně. Myslím, že mnozí z vás, když se tady podívám, mají před sebou běloruské vlajky. Zrovna Bělorusko nám ukazuje, že na řádném průběhu voleb strašně záleží. Samozřejmě to není jenom věc volebních zákonů, ale také jejich dodržování, ale i čistota volební legislativy je rozhodně klíčová věc, kterou bychom si neměli nechat pozvolna nějak začít protékat mezi prsty. Děkuji za pozornost.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…