Senátor Nwelati: Já chci víc než 400 korun

13.05.2020 21:16

Projev na 22. schůzi Senátu ČR ze dne 13. května k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 159/2020 Sb., o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2

Senátor Nwelati: Já chci víc než 400 korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Raduan Nwelati

Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, paní ministryně, já se omlouvám, že vystupuji ještě jednou, ale nedalo mi to, musím zareagovat na některá slova, která tady padla poté, co jsem vystoupil. Zaprvé zareaguji na slova, že to vidím moc růžově, že to bude horší. Já jsem taky říkal, že to je lepší varianta, my jsme samozřejmě připraveni na podstatně horší, která může být o 30, o 40 milionů ještě horší, ten propad, než těch 150, které jsem tady uváděl. Je to pořád... Tam už se to bude dotýkat těch investic, protože my už v tom provozu neumíme na nic sáhnout, pokud nám vláda nevrátí nějaké peníze, které nám připravila s kompetenčním zákonem. To je jedna věc. Je pravdou, že pravděpodobnost, že to nedostane nikdo, pokud to vrátíme s pozměňovacím návrhem, je minimální. Protože to si ani vláda nemůže podle mě nějakým způsobem dovolit, aby to podnikatelé nedostali, takže nejspíš projde varianta původní, která tady byla poslána, to znamená 101 hlasy nás přehlasují, poběží to.

Souhlasím s kolegy, kteří říkají, že varianta, kterou tady říkal pan předseda Senátu, nebo kterou jsem tady zmínil i já, že se taky může stát, že to nedostane vůbec nikdo, protože neprojde nic, ta je opravdu hodně málo pravděpodobná.

Teď k tomu nejdůležitějšímu. Já jako primátor a jako starosta, mně opravdu nestačí 400 korun kompenzace, která je v tom pozměňovacím návrhu. Já nechci riskovat, že až toto nebude stačit, my budeme potom připravovat další kompenzace, budeme to předkládat, tak vláda bude říkat, ale my jsme už těm obcím zčásti to vrátili, vaším pozměňovacím návrhem, který jste tady předložili, tak jsme vám to vrátili. Kdyby to náhodou prošlo, tato varianta, ta naše, s pozměňovacím návrhem. Já říkám, že já chci víc než 400 korun, já tady říkám za sebe, že budu jeden z těch, kteří ten zákon připraví, začnu na něm pracovat okamžitě, co tady odhlasujeme nějakou variantu, protože nebudeme čekat do doby, jestli vláda splní doprovodná usnesení nebo ne. Ten musí být připravený, hotový na stole. Jakmile to nebude splněno, aby byl předložen. A pak ho tady předložíme. Věřte tomu, že podpora starostů a primátorů bude jednomyslná, celá republika, to nebude tak, že nám budou moct tento zákon, který předložíme, dát někam mimo program a neprojednávat ho. Ta podpora bude jednomyslná, budou tam všichni starostové, všichni primátoři i stát v jednom šiku, před Poslaneckou sněmovnou, protestovat proti tomu, že se to neprojednává, nebo budou žádat o podporu, protože budou v takové situaci, že jim nic jiného nezbude.

Tím, že tady schválíme nějakou kompenzaci částečnou, eventuálně by to prošlo, tak už ani ten nárok v uvozovkách na další kompenzace, bude to vždycky smeteno ze stolu, kdy řeknou, už jste to dostali, my jsme vám vyšli vstříc, prošel pozměňovací návrh. To je ještě ta lepší varianta. Ta horší varianta bude, že projde stejně původní návrh, dostaneme se do toho, že budeme muset stejně připravovat ten zákon senátní, abychom něco prosadili, bude to úplně stejné, jako když teď schválíme a dostanou podnikatelé peníze, my začneme rovnou připravovat zákon, pokud to vláda nějakým způsobem nezačne řešit sama, abychom to prosadili a nejenom jako senátoři, ale jako senátoři, starostové, primátoři, kteří nás všichni podpoří. Do jednoho. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…