Senátor Nwelati: Možnost poskytování úvěrů klientům neschopným splácet. Ne

27.10.2021 16:02

Projev na 17. schůzi Senátu 27. října 2021 k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o spotřebitelských úvěrech.

Senátor Nwelati: Možnost poskytování úvěrů klientům neschopným splácet. Ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Raduan Nwelati

Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, vážené a milé kolegyně, vážení kolegové. Nemám moc prostor pro to, abych dopodrobna tady popisoval tu směrnici nebo úpravu té směrnice, protože paní ministryně to podstatné, co v té směrnici je, řekla. Já vás spíš seznámím s jednáním VEU, který tuto zprávu projednal, nebo tento materiál projednal. Ztotožnil se s pozicí vlády, to znamená, to usnesení, které doporučuje, jste dostali jako tisk, který máte, takže ho tady číst nebudu. Jenom zdůrazním ty body, které tam zejména jsou napsány. Je to například, že nesouhlasí se zavedením možností výjimečné poskytování úvěrů i klientům pravděpodobně neschopným splácet, což prolamuje jedno z nejdůležitějších pravidel na ochranu spotřebitele. To si myslíme, to takhle má ve své dispozici vláda. My s tím se ztotožňujeme nebo navrhujeme, aby se Senát s tím ztotožnil. Potom je tam požadavek na vyjasnění účelu přezkumu při automatickém profilování klienta z hlediska administrativní zátěže. Pak je tam deklarován nesouhlas s cenovou regulací spotřebitelských úvěrů, neboť to neomezí poptávku po úvěrech, pouze ji přesune do neregulované šedé zóny, kde se nedodržují žádná pravidla ochrany spotřebitele ani dobré mravy.

To znamená, místo toho, abychom chránili toho spotřebitele, tak se dostaneme do toho, že více... Nebo nebudeme chránit tak, jak bychom měli. A pak je tam požadavek na vyjasnění způsobů výpočtu minimální výše horní hranice pokuty alespoň na úroveň 4 %, což je v té směrnici popsáno. A my chceme, aby bylo vysvětleno, proč ten výpočet vychází takto a aby se to zdůvodnilo. Nebo to chce prakticky vláda. Takže zjednodušeně výbor podporuje pozici vlády a doporučuje Senátu, aby přijal usnesení v tomto smyslu. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Model hospodářského růstu na základě nízkých mezd se už dávno vyčerpal

14:17 Ostrá (SOCDEM): Model hospodářského růstu na základě nízkých mezd se už dávno vyčerpal

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výši mezd.