Senátor Valenta: Megalomanské vzdušné zámky jsou jen předvolební kampaní

07.07.2020 10:31

Sleduji, jak se hejtman Jiří Čunek doslova urval z řetězu… Nejdříve chce postavit novou nemocnici ve Zlíně - Malenovicích za osm miliard Kč (reálně spíš za 15 miliard), a poté naslibuje miliardu na dostavbu Vsetínské nemocnice a dvě miliardy na modernizaci Kroměřížské nemocnice. Teď dokonce obyvatelům Zlína slibuje zbrusu novou čtvrť, která by nahradila Krajskou nemocnici Tomáše Bati v jejím současném areálu, a to včetně nového mrakodrapu. Tedy projekt za dalších mnoho miliard.

Senátor Valenta: Megalomanské vzdušné zámky jsou jen předvolební kampaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Kde na to vzít peníze však hejtman vůbec neřeší. Hlavní je ukázat před volbami co nejvíce líbivých obrázků, zblbnout veřejnost, opět vyhrát volby a dál „bačovat“ na kraji. Vždyť všem musí být jasné, že nejde o nic jiného než o předvolební kampaň, navíc placenou z peněz daňových poplatníků.

Vadí mi, že hejtman vrchnostenským způsobem diktuje statutárnímu městu Zlín, co by mělo udělat s areálem dnešní KNTB. Přes média vzkazuje tamním zastupitelům nejen to, že by si město mělo od nemocnice koupit pozemky za 1,2 miliardy, jejichž podstatná část kdysi patřila právě městu, ale teď jim také maluje, jak by lokalita měla vypadat. Jenže hejtman není primátor ani zlínské zastupitelstvo, a i kdyby na věc přišlo, o dalším urbanistickém využití areálu nemocnice by rozhodovalo právě městské zastupitelstvo, nikoliv hejtman s jeho přikyvovači.

Je vidět, že Jiřímu Čunkovi zcela chybí reálné zkušenosti např. z podnikání. Kdyby je měl, jinak by si vážil hodnoty peněz… Věděl by, co je to mít zodpovědnost za zaměstnance, často za živobytí celých jejich rodin, za dlouhodobou prosperitu firmy, nikoliv jen momentální zisk a rychlý efekt. Pan hejtman si totiž během svých veřejných funkcí příliš zvykl na to, že peníze prostě jsou, a když nejsou, tak si je klidně půjčí. Však to příští generace třeba jednou zaplatí – hlavně, když se teď můžeme chlubit megalomanskými pohádkami.

Jenže je potřeba se postavit na nohy a připomenout si fakta. Například že kraj sice ročně přerozdělí 14,5 miliard Kč v rámci svého rozpočtu, ale na investice ve všech oblastech, kterým se musí věnovat, má jen necelou miliardu. Navíc je třeba se připravit na to, že vstupujeme do období těžké hospodářské krize, která bude pro všechny rozpočty znamenat prudký pokles daňových příjmů. V případě Zlínského kraje to bylo jen za první pololetí více než 400 milionů Kč, které bylo naštěstí možné pokrýt z přebytku loňského hospodaření.

Zlínský kraj je již teď zadlužený, a to ve výši přibližně dvou miliard Kč. Ano, přibližně stejné peníze má kraj ušetřeny, ale s nimi počítá na tolik protlačovanou novou nemocnici v Malenovicích. Další tři miliardy si chce kraj půjčit, další miliardu bude muset půjčit Krajské nemocnic Tomáše Bati, tři miliardy mají putovat do okresních nemocnic a další a další miliardy tam či jinde. A všechno na dluh, který však tato generace politických představitelů již splácet již nikdy nebude.

Za sebe musím tento přístup rezolutně odmítnout. Je velikášský, z povahy věci šílený a především nezodpovědný k budoucím generacím. A bohužel motivovaný pouze snahou oklamat voliče a opět usednout do lukrativního křesla. Věřím však, že voliči tuto past prohlédnou, a že stejně jako já dají přednost zodpovědnosti, odbornosti a transparentnosti, a místo virtuální reality dají přednost např. skutečné Baťovce, pro kterou mám společně se svými kolegy rychlý, dosažitelný plán. Nezbytné k jeho realizaci je ihned začít s výstavbou interny, aktualizovat schválený generel a postupně modernizovat celou krajskou nemocnici v jejím současném areálu.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…