Skopalíková (Piráti): Hrr na mor ve Středočeském kraji

05.10.2022 8:39

Chovatelé včel se setkali na Národní včelařské konferenci, tématem byl hlavně mor včelího plodu

Skopalíková (Piráti): Hrr na mor ve Středočeském kraji
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Národní včelařskou konferenci k problematice moru včelího plodu v ČR dnes ve spolupráci s Výzkumným ústavem včelařským uspořádaly Středočeský kraj a Hlavní město Praha. Cílem první akce svého druhu v České republice bylo otevřít širokou diskusi o přístupu k prevenci moru včelího plodu mezi včelařskými spolky a zájmovými skupinami včelařů, Státní veterinární správou, krajskými samosprávami a zainteresovanými ministerstvy. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Národní včelařská konference je vyvrcholením čtyřletého úsilí středočeských včelařů, ke kterým se letos přidala i Praha, o předcházení šíření moru včelího plodu. Díky podpoře Středočeského kraje a Hlavního města Prahy se podařilo vytvořit systém pravidelného dobrovolného plošného vyšetřování včelstev na mor včelího plodu, jenž se tak podařilo podchytit a na území těchto dvou krajů téměř zcela vymýtit.

„Uvědomujeme si nezastupitelnou roli včel pro produkci rostlinné výroby a pro rovnováhu v přírodě. Proto se Středočeský kraj snaží včelařství v našem regionu podporovat. Letos jsme k chovu zdravých včelstev přispěli podporou projektu Hrr na mor 2022. Na tento preventivně-osvětový projekt, díky kterému si mohou včelaři nechat bezplatně otestovat vzorky měli ze svých úlů, jsme poskytli kladenské organizaci Českého svazu včelařů individuální účelovou dotaci ve výši 1 355 000 korun,“ uvedla krajská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti). Kladenská organizace totiž převzala iniciativu připravit projekt pro všechny včelaře v regionu a zástupci ostatních okresních organizací tomuto projektu vyjádřili podporu.

Svépomocná preventivní kampaň včelařů a její dopad byly také tématy odpolední části dnešní konference. Zástupci středočeských včelařů potvrdili, že po překonání počáteční nedůvěry jsou kampaně Hrr na mor přijímány pozitivně a získaly si také důvěru a respekt Státní veterinární správy i dalších orgánů státní správy. Za dobu trvání projektu Hrr na mor 2022 bylo vyšetřeno 2 672 vzorků na přítomnost MVP, což představuje 28 302 včelstev, tj. asi 30% včelařů a včelstev ve Středočeském kraji. Na jednom stanovišti byl oznámen záchyt původce moru včelího plodu, avšak Státní veterinární správou, ani Výzkumným ústavem včelařským se při kontrolních vzorcích a klinických prohlídkách nákaza nepotvrdila. Tím nebyl důvod pro vyhlášení mimořádných veterinárních opatření. Ostatní vzorky byly negativní.

V roce 2021 působilo ve Středočeském kraji 9 319 včelařů s celkem 95 896 včelstvy (z toho 23 komerčních včelařů, tedy těch, kteří mají více než 150 včelstev).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Oborná (ANO): Nikoho netěší, že do Prahy znovu dorazí traktory. Ale ministr jen slibuje

23:07 Oborná (ANO): Nikoho netěší, že do Prahy znovu dorazí traktory. Ale ministr jen slibuje

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k protestům zemědělců.