Šlachta (Přísaha): Musíme investovat do výroby léků na našem území a v EU

11.05.2023 8:19 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení dlouhodobého nedostatku léků

Šlachta (Přísaha): Musíme investovat do výroby léků na našem území a v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta

Pětkrát déle! Tak dlouho si v Česku počkáme na nový lék oproti Němcům. Ale i to platí samozřejmě jenom tehdy, když má zrovna Válek dobrý den, a místo hraní karet na mobilu ve sněmovně, začne i něco dělat. Naše Nikola Bartůšek přesně tohle řeší, když říká, že úplně jednoduše můžeme trh s léky rozdělit na staré státy a nové státy Evropské unie.

Přitom to, jak brzo lék od uvedení najdete v lékárně, může být klidně rozdíl i několika let. V Německu se nový lék objeví v prodejnách po pěti měsících. Ale v Rumunsku nebo Polsku si na něj počkají i déle než dva roky. Česko na tom není o moc lépe. Průměrně se u nás nový lék objeví až po roce a půl.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28097 lidí

To je obrovský problém pro lidi s vážnými nemocemi, jako jsou třeba vzácná karcinogenní onemocnění. Tito lidé musí v Česku čekat na inovativní léky o několik měsíců, nebo dokonce let déle, a to jenom proto, že žijí o pár kilometrů jinde než pacienti v Německu. A jak říká naše Nikola, to se musí změnit!

Evropská komise teď připravuje návrh, který by měl distribuci léků srovnat pro všechny země stejně. Pokud firma dodá nový lék do všech 27 zemí EU, bude mít delší ochranu na patent. Pokud ne, doba ochrany se jí zkrátí. To ale nestačí. Poslední dny zcela jasně vidíme, že to, co je doma, se počítá. Nejsou dětské sirupy, není penicilin, a neschopný ministr se spoléhá na to, že se oteplí a to mu zachrání krk.

Za Přísahu říkáme jasně. Musíme investovat do výroby léků na našem území a v Evropské unii. Ne v Indii a Číně a bůhvíkde ještě. Jedině tak budeme mít dostatek léků. Tohle jsme měli v programu už do posledních voleb. Někdy mám pocit, že by stačilo, aby si pětikoalice náš program přečetla. Asi jim jeden pošlu.

Mgr. Robert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.