Šmarda (ČSSD): Na úpravu valorizace důchodci tvrdě doplatí

20.04.2023 6:04 | Tisková zpráva

Návrh ministra Jurečky na úpravu valorizace důchodů dostane během několika let důchodce pod hranici chudoby.

Šmarda (ČSSD): Na úpravu valorizace důchodci tvrdě doplatí
Foto: Hana Brožková
Popisek: Michal Šmarda

Je pokusem řešit problémy důchodového systému na výdajové straně, naprosto ale opomíjí fakt, že je potřeba se podívat i na příjmy důchodového systému.

„Vláda zavádí nepříliš transparentní způsob mimořádné valorizace. Mechanismus rozevírání nůžek mezi bohatšími a chudšími důchodci pouze zmírňuje, ale neřeší. Podle sociální demokracie je zásluhovost dostatečně zohledněna už v samotném způsobu stanovení výše důchodu,“ uvedl předseda sociální demokracie Michal Šmarda. Ten dodává, že konkrétní způsob stanovení pevné a procentní částky se při nejbližší příležitosti může stát znovu předmětem politických licitací.

Vláda snižuje míru valorizace důchodů, kdy nový výpočtový mechanismus mimořádné valorizace zahrnuje polovinu výše inflace a pouze třetinu růstu průměrných mezd a bude vyplácen jako dočasný příspěvek při dosažení růstu cen o 5 %. „Snížení podílu růstu reálné mzdy na jednu třetinu bude znamenat v několika letech rychlé zvýšení míry chudoby u důchodců,“ varuje předseda sociální demokracie před skutečnými dopady vládní změny.

„Je třeba přijmout principy spravedlivé důchodové reformy, jak byla navržena a prodiskutována důchodovou komisí pod vedením Jany Maláčové a Danuše Nerudové,“ připomněl předseda sociální demokracie. Spravedlivá důchodová reforma například řeší minimální důchod jeho financováním z obecných daní.

Pokud se týká zpřísnění podmínek pro předčasný odchod do důchodu a dodržení podmínky 40 let účasti na povinném pojištění, sociální demokracie upozorňuje na fakt, že OECD doporučuje zkrátit dobu povinného pojištění, což vláda nijak nereflektuje. Sociální demokracie upřednostňuje vyšší pozitivní motivaci k setrvání v pracovním procesu, a tedy i v systému důchodového pojištění. „Vláda chce, aby každý musel před důchodem odpracovat 40 let. Tím připraví tisíce lidí o nárok na důchod, na který si celý život odvádějí pojištění. Už dnes pracujeme každý týden o pět hodin déle než Němci. Nevidím důvod, aby lidé i nás museli trávit v práci ještě další čas navíc. Lidé mají nárok na volný čas, mají nárok na klidná léta v penzi a sociální demokracie bude tyto nároky vždycky hájit“, doplnil Michal Šmarda. Zdůraznil, že to bude mít těžké sociální dopady zejména pro lidi v obtížných profesích a postižených hromadnými propuštěními.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!