Šmarda (SOCDEM): Návrat cenzury? Kritizujeme vládu, majitelům reklamního prostoru se to nelíbí

25.09.2023 10:21 | Tisková zpráva

Sociální demokracie usiluje o to, aby byl slyšet hlas lidí, kteří dnes nemají zastání v Poslanecké sněmovně. V příštím roce čekají Českou republiku volby do Evropského parlamentu, do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu. Hned v následujícím roce budou volby do Poslanecké sněmovny.

Šmarda (SOCDEM): Návrat cenzury? Kritizujeme vládu, majitelům reklamního prostoru se to nelíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

„Už toho bylo dost. Premiér i jednotliví ministři se vysmívají občanům této země, zatímco energetici, bankéři a potravináři počítají rekordní zisky. Vláda není za rok schopna vyřešit nedostatek léků, vodí za nos zaměstnance ve školství, lékaře nutí pracovat dva dny v týdnu přesčas,“ vyjmenovává chyby vlády Michal Šmarda, předseda Sociální demokracie.

„Připomínáme, že opatření vlády mají snížit deficit státního rozpočtu o 100 miliard, ale pouze na úkor zaměstnanců, drobných živnostníků, rodin s dětmi a seniorů. Zdanit korporace a oligarchy se vláda bojí. Máme plán, jak do rozpočtu přivést 200 miliard korun. Chceme zavést daň z kapitálových výnosů, která je běžná v celé západní Evropě. Progresivní bankovní daň, progresivní daň z příjmu právnických osob a celoevropský postup proti daňovým rájům znamenají další desítky miliard navíc, aniž bychom sahali do peněženek pracujících,“ vypočítává Michal Šmarda opatření navrhovaná SOCDEM.

„V rámci příprav kampaně jsme se navíc setkali s neochotou naše materiály inzerovat, protože kritizují členy vlády. Společnost, se kterou jsme jednali, o tomto omezení ve smluvních podmínkách neinformuje,“ uvádí Michal Šmarda, předseda Sociální demokracie.

„Vláda má rekordně nízkou podporu občanů a je lidmi právem kritizovaná. Oligarchové, majitelé velkých firem a médií však vládě poskytují ochranu, která připomíná prvky cenzury. Vládní koalice přitom ráda zneužívá odkaz Václava Havla a zaštiťuje se slovy jako humanismus, svoboda, pravda a láska, které jsou jí naprosto cizí. Komunikace členů vlády se pohybuje na hranici parodie. Je těžké rozeznat humor a realitu. Tomu odpovídá styl, který jsme pro kampaň zvolili,“ otevřeně říká Šmarda. Podle informací zveřejněných Hospodářskými novinami je zmíněná společnost BigBoard svou majetkovou strukturou spojená s ODS.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Sociální demokraté podobou navržených billboardů připomněli kauzu s namalovanými tykadly z roku 2010. Řidič autobusu byl tehdy odsouzen za to, že pomaloval plakáty několika politických stran. Soudkyní případu byla Markéta Langerová, manželka Ivana Langera, jehož podobizna byla řidičem rovněž upravena. Sami sociální demokraté přitom byli v minulosti terčem posměšných kampaní vytvořených přímo politickou konkurencí, ale nikdy nepoužili cenzuru, ani soudní šikanu.

Cílem první části kampaně je představit současné symboly sobectví a arogance a konfrontovat je s hodnotami lidskosti. V další fázi kampaně zveřejní sociální demokraté svůj program a také jména kandidátů do evropských voleb.

Kampaň a její financování jsou plně transparentní. Za Sociální demokracií nestojí žádní oligarchové, strana se nebude zadlužovat a svou činnost financuje z vlastních zdrojů a darů převážně od menších sponzorů. Ty přijímá pouze za jasných a snadno čitelných podmínek odpovídajících letos přijatému kodexu pro dárce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu