Svobodní: Česká exportní banka by měla být zrušena

16.09.2013 11:44

Zrušíme 26 úřadů: 1. Česká exportní banka.

Svobodní: Česká exportní banka by měla být zrušena
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Status:

ČEB je exportní bankou pověřenou poskytovat financování vývozu se státní podporou v souladu s podmínkami upravenými zákonem č. 58/1995 Sb. o pojišťování a financování vývozu se státní podporou. Ve smyslu tohoto zákona stát ručí za závazky ČEB ze splácení finančních zdrojů získaných ČEB i za závazky z operací ČEB na finančních trzích.

Rozpočet:

636 000 000 (dotace)

Z toho na platy:

234 000 000 (z toho představenstvo 26 mil. Kč)

Počet zaměstnanců:

174

Hospodaření:

V roce 2012 vykázala banka zisk 83 milionů korun, jenomže do svých výnosů si počítá i státní dotaci ve výši 636 mil. Kč. Bez této dotace by byla ve ztrátě 553 mil. Kč, přičemž její provozní náklady se vyšplhaly na 428 mil. Kč. Dluhy České exportní banky v podobě vydaných dluhopisů činí od jejího vzniku v roce 1995 celkem 68 miliard korun. Znehodnocené úvěry za rok 2012 činí 5,3 miliardy Kč.

Činnost

Česká exportní banka je státem vlastněná instituce, která poskytuje úvěry firmám určené na potenciálně ztrátové investice českých firem v zahraničí a na potenciálně ztrátový vývoz výrobků českých firem do zahraničí, do zemí jako je Bělorusko, Ázerbájdžán, Gruzie, Černá hora, Mongolsko a Uganda (ale i USA). Její poslání je motivováno ideologií, podle které je dobré z peněz daňových poplatníků dotovat export i za cenu ztráty.

Hodnocení

Není správné, aby vývozci přenášeli své ztráty na daňové poplatníky. Chtějí-li firmy exportovat nebo investovat do rizikových oblastí a nemají-li na to vlastní kapitál, nechť si sjednají půjčky u komerčních bank za tržních podmínek, kde úrok odpovídá riziku.

Verdikt

Česká exportní banka by měla být zrušena, aby bylo zabráněno dalším ztrátám. 174 zaměstnanců se jistě snadno uplatní v soukromém bankovním sektoru, daňoví poplatníci ušetří stovky miliónů ročně a stát přestane nesmyslně podporovat ztrátový export.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…