Válková: Občan musí mít jistotu, že dopravní kriminalita bude důsledně potrestána

12.08.2014 19:58

Ministryně spravedlnosti jednala s ministrem vnitra o zpřísnění postihu dopravních deliktů.

Válková: Občan musí mít jistotu, že dopravní kriminalita bude důsledně potrestána
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministryně spravedlnosti Helena Válková dnes odpoledne jednala s ministrem vnitra Milanem Chovancem o možném zpřísnění postihu dopravních deliktů. Shodli se na tom, že by zejména soudy měly dostatečně využívat všech možností stávající právní úpravy, především pokud jde o zabírání aut řidičům, jež opakovaně řídí pod vlivem alkoholu a drog či opakovaně porušují zákaz řízení motorových vozidel. Ministři se též dohodli na zúžení spolupráce mezi oběma rezorty, konkrétně na pravidelných schůzkách, na nichž budou oba šéfové rezortu řešit aktuální témata.

„Pokud jde o závažnou dopravní kriminalitu, chtěli bychom více než dosud uplatňovat možnosti, které už máme nyní k dispozici v trámci trestního zákona, a potažmo i trestního řádu. Nemůžeme nařizovat soudům, jak mají konkrétně trestat v případech jednotlivých pachatelů. Ale v rámci školení a v rámci pravidelných porad, kam budeme zvát i zástupce nejvyšších soudů, kteří mají možnost usměrnit rozhodovací činnost soudců nižších stupňů, v rámci činnosti nejvyššího státního zástupce, který svými pokyny může usměrňovat činnost státního zastupitelství, zaměříme kužel světla právě na tyto případy,“ uvedla ministryně Válková.

Konkrétně by k zvýšení ukládání trestu propadnutí motorového vozidla mohl přispět např. pokyn nejvyššího státního zástupce, který by byl vydán s cílem dosáhnout důsledného navrhování uložení tohoto druhu trestu státními zástupci v odůvodněných případech.

Ministr Chovanec po společné schůzce popsal možnosti využívání stávající legislativy, jež umožňuje problémovým řidičům auta zabavovat. „Začalo to před časem na Mělnicku, v současnosti se to daří v Ústeckém kraji, kde soudy na návrh policie auta zabavují a auta končí v policejních skladech. V první řadě půjdeme touto cestou,“ uvedl ministr.

Šéfové obou rezortů se zároveň dohodli na vypracování analýzy, která zhodnotí účinnost stávající právní normy a v případě potřeby doporučí další postup. Analýza by měla zahrnovat data, kolik bylo podáno návrhů na zabavení vozidla a v kolika případech jim soud vyhověl. Analýza by měla být hotova během září. Pokud by z ní vyplynulo, že současná legislativa není dostačující, rezorty by ve spolupráci připravily její úpravy.

„Našeho občana nezajímá, jestli je problematika v gesci ministerstva spravedlnosti nebo ministerstva vnitra. Potřebuje mít jistotu, že viník bude důsledně potrestán,“ uvedla k tématu problematických řidičů ministryně Válková. Ta podle svých slov s ministrem vnitra hovořila i o možnosti častějších kontrol na silnicích a dalších řešeních.

„Také jsme mluvili o zřízení registru přestupků. Tato věc je již v běhu, společně s ministerstvem vnitra budeme provozovat registr tak, že bude v rejstříku trestů rozšířena část o přestupky. Ty budou vedeny důsledně a systematicky. Tyto údaje nebudou plnit soudy, ale příslušné přestupkové orgány. Řešením je také novela přestupkového zákona,“ doplnila ministryně.

Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Rusko i Čína stupňují svoje vlivové dezinformační operace. Petice proti

18:18 Exner (STAN): Rusko i Čína stupňují svoje vlivové dezinformační operace. Petice proti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dezinformacím a boji proti nim.