Vinklátová (SLK): Oldřichovský Špičák láká na pomníček dřevorubce i skalní vyhlídky

12.10.2019 9:20

Výrazný, 724 metrů vysoký strmý vrchol s kovovými žebříky vedenými úzkým skalnatým kaňonem, který dominuje západní části Jizerských hor nad Oldřichovem v Hájích.

Vinklátová (SLK): Oldřichovský Špičák láká na pomníček dřevorubce i skalní vyhlídky
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

To je Oldřichovský Špičák, pozoruhodný kopec, který stojí za návštěvu. Kromě jiného i pro malebnou přírodu, která ho obklopuje.

„V okolí Oldřichova se člověk pohybuje v nádherné oblasti národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny. Je to v každém ročním období jinak barevný les, který má překrásnou, pokaždé jinou atmosféru,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vrchol, na jehož jihovýchodním svahu hory stojí starý pomníček dřevorubce Geisslera, který zde v náručí svých tří bratrů zemřel na zástavu srdce při kácení stromu, byl od roku 1960 do roku 1999 samostatnou národní přírodní rezervací Špičák o rozloze 29 hektarů. Dnes je součástí Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny.

Zdejší skalnatý terén je porostlý smíšeným lesem, prochází tudy naučná stezka Oldřichovské háje a skály. Na pěti kilometrech naučné stezky je umístěno deset tabulí, které návštěvníky seznamují s přírodními zajímavostmi a historií dané oblasti formou krátkého povídání, her, úkolů a kvízu. Součástí stezky jsou dřevěné stoly, kde si návštěvník doplní a osvěží své znalosti o stromech a obyvatelích lesa.

Původní naučnou stezku vybudoval v roce 1986 Český svaz ochránců přírody. Současná podoba stezky vznikla  v roce 2003 jako výsledek spolupráce mezi Správou Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, Českého svazu ochránců přírody a o.p.s. Suchopýr.

Stezka je určena pouze pro pěší, je zde řada schodů a žebříků na skalní vyhlídky, je proto zcela nevhodná pro cyklisty, jejich pohyb je zde ostatně přísně zakázán ochrannými podmínkami národní přírodní rezervace. Pro pěší platí v přírodní rezervaci zákaz vstupu mimo značenou cestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…