Vinklátová (SLK): Stav památek vypovídá o kulturnosti regionu

07.10.2019 13:27

Obnova památek je jednou z významných investičních činností Libereckého kraje. Mezi jinými historickými stavbami díky jeho podpoře prochází renovací i kaple navštívení Panny Marie ve Velkém Grunově na Českolipsku, která pochází z druhé poloviny 18. století.

Vinklátová (SLK): Stav památek vypovídá o kulturnosti regionu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Liberecký kraj přispívá na obnovu památek od velkých zámeckých komplexů po malé kapličky. Stav památek vypovídá o kulturnosti regionu a jeho obyvatel a také o vztahu k předchozím generacím. Kromě zachování památky samotné je právě z těchto důvodů postupně památky v našem kraji opravit a dobře udržovat,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Majitelem kaple je obec Brniště, jejíž zastupitelstvo rozhodlo o obnovení této kulturní památky již v minulém volebním období. Rekonstrukce se provádí na etapy, v roce 2016 začala opravou střechy, která stála 501 tisíc korun — polovinou částky přispělo ministerstvo kultury.

V následujícím roce prošel opravou včetně nového vymalování vnitřek kaple. Náklady hradila obec; činily 144 tisíc korun. Roku 2018 byl za 57 tisíc korun, věnovaných převážně manželi Winkhausovými z Německa restaurován kříž za 57 tisíc korun.

Letos se opravují fasády z vnějšku kaple. Tato část rekonstrukce bude stát přes 470 tisíc korun, přičemž polovinu peněz dal Liberecký kraj. V roce příštím se počítá s restaurováním poničeného původního oltáře; obec opět hodlá žádat o dotaci. Pokud uspěje, bude kaple kompletně obnovena. 

Obec na rekonstrukci této skvostné památky vynakládá nemalé finanční prostředky, ale rovněž na opravu kaple využívá dotačních finančních prostředků z Libereckého kraje (obnova památek) a Ministerstva kultury. Pokud se nám podaří v příštím roce uspět s žádostí o dotaci na restaurování oltáře, měla by být kaple kompletně obnovena. 

„Jsem velmi rád, že se daří tato obnova a záchrana památky, kterou v budoucnu budeme moci obdivovat nejen my, ale i příští generace. K zachování památek se postupuje malými krůčky, které ale v závěru stojí za to,“ dodal Michal Vinš, starosta obce. 

Kaple byla postavena roku 1766 a o rok později vysvěcena. Jedná se o rokokovou jednolodní obdélníkovou stavbu, která je zakončena trojbokým presbytářem. Průčelí je členěno plochými pilastry. Kaple je ukončena štítem se sanktusovou věžičkou.

Zařízení interiéru stavby je barokní, hlavní oltář pochází z 18. století. Od roku 1958 je zapsána na seznamu nemovitých kulturních památek České republiky. Roku 2018 ji opět vysvětil biskup litoměřický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…