Vystrčil (ODS): Nejprve dvanáct anglických, potom jedna česká

04.08.2015 8:26

Když jsem si přečetl, proč na filmový festival do Karlových Varů přijel irský herec Jamie Dornan, tak se mi ten pocit z květnového předávání záslužných medailí krajským hasičům, policistům a záchranářům Kraje Vysočina nějak vrátil a znovu připomněl.

Vystrčil (ODS): Nejprve dvanáct anglických, potom jedna česká
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

Jamie Dornan totiž nepřijel do Karlových Varů jako hlavní hrdina z filmu Padesát odstínu šedi, ale výhradně jako herec - představitel českého výsadkáře Jana Kubiše ve vznikajícím filmu o atentátu na Heydricha Operace Anthropoid, který u nás právě v tomto čase začal natáčet britský režisér Sean Ellis.

A jak došlo v mé hlavě ke spojení příjezdu Jamie Dornana s předáváním záslužných medailí hasičům, policistům a záchranářům Kraje Vysočina? Je to jednoduché.

Jsem přesvědčen, že atentát na Heydricha je přes všechna „ale“ jedním z největších hrdinských činů našich vojáků a že zásadně posílil a posiluje naši národní hrdost a sebevědomí. Zároveň se zdá jisté, že první ucelený polistopadový film o této významné události natočí britský režisér a jednu z hlavních rolí bude hrát irský herec.

Na květnovém předávání záslužných medailí Kraje Vysočina v Horáckém divadle jsme kromě samotného slavnostního aktu předávání medailí a dalších ocenění také shlédli a vyslechli doprovodný kulturní program. Mladí hudebníci v rámci svého na několik částí rozděleného vystoupení našim nejlepším a nejstatečnějším krajským hasičům, policistům a záchranářům postupně, tuším dvanáctkrát, anglicky zazpívali. Úplně na konci pak v rámci přídavku zazpívali nakonec i jednu českou písničku.

Možná jsem v tomto praštěný, ale přišlo mi to najednou celé divné. Filmy o našich hrdinech točí v dnešní době britský režisér nebo polská režisérka (Hořící keř o Janu Palachovi). Když v dnešní době slavnostně předáváme v Horáckém divadle ocenění za obětavost, skvělou práci nebo projevy hrdinství našim hasičům, policistům či záchranářům, tak jim k tomu necháváme zpívat zejména anglicky.

V podstatě nic nemám proti zahraničním režisérům ani cizojazyčně zpívaným písničkám, jenom si myslím, že si toho našeho cenného a úctyhodného nějak málo nebo povrchně všímáme a možná i málo vážíme a že je to škoda.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.