Zábranský (Piráti): Praha 1 neoprávněně vyvedla 30 milionů, Piráti podali trestní oznámení

21.06.2018 19:07

Piráti podali trestní oznámení kvůli tomu, že Praha 1 nezákonně vyvedla desítky milionů korun funkcionářce místní ČSSD Michaele Šupinové, resp. její společnosti SPAZIO DESIGNER ITALIANO s.r.o.

Zábranský (Piráti): Praha 1 neoprávněně vyvedla 30 milionů, Piráti podali trestní oznámení
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Tato předsedkyně sociální komise dodala od roku 2012 radnici nábytek za 28 milionů korun, přitom smlouvy měla uzavřené jen na celkem 6 milionů korun. Zbytek byl dle sdělení Prahy 1 realizován „na základě objednávek“. Většinu peněz tak Šupinová získala v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, tedy nelegálně.

„Kdyby Praha 1 chtěla postupovat v souladu se zákonem, vysoutěžila by rámcovou smlouvu na nábytek v hodnotě např. 20 milionů na období 5 let. Do soutěže by se tak mohli přihlásit další zájemci. Namísto toho třikrát uzavřela smlouvu v hodnotě 2 milionů korun, což je limitní hodnota pro to, aby soutěž dle zákona o veřejných zakázkách probíhat nemusela. Velkou většinu peněz potom navíc Praha 1 vyplatila ještě mimo rámec těchto smluv,“ vysvětluje předseda pirátského klubu v pražském zastupitelstvu Adam Zábranský, proč trestní oznámení podal.

„Je to ukázkový příklad porušení zákona o veřejných zakázkách. Máme navíc podezření, že mohlo dojít ke spáchání trestné činnosti v oblasti nakládání s majetkem a zadávání veřejných zakázek. Je určitě náhoda, že paní Šupinová, která lukrativní zakázky získala, je součástí koaliční strany na Praze 1. Nevím, jestli Praha 1 takto nelegálně vyvádí peníze běžně, nebo jen v případech, kdy je to v zájmu politiků, ale ani jedna možnost není vyhovující,“ říká člen Pirátů z Prahy 1 David Bodeček, který kauzu rozkryl a podal kvůli ní podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…