Zdechovský (KDU-ČSL): Chrám v Martínkovicích se dočká instalace kopie Schefflerova obrazu

10.03.2023 19:09 | Komentář

Od krádeže slavného Schefflerova obrazu z kostela v Martínkovicích uplynulo 32 let

Zdechovský (KDU-ČSL): Chrám v Martínkovicích se dočká instalace kopie Schefflerova obrazu
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Osazení hlavního oltáře kostela sv. Jiří a sv. Martina v Martínkovicích kopií Schefflerova obrazu už nic nebrání. Po přezkoumání žádosti dali záměru zelenou památkáři z Královéhradeckého kraje. Snaha navrátit kostelu jeho autenticitu je tak zase o krok blíž. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26317 lidí

Hlavní oltář reprezentuje kvalitní umělecko-řemeslné dílo ze začátku 18. století, jehož součástí byl i původní obraz sv. Jiří před císařem Diokleciánem od Felixe Antonína Schefflera, barokního malíře dlouhodobě působícího ve službách českých benediktinů.

Po dlouhých 32 letech se kostel v Martínkovicích konečně dočká alespoň kopie malby F. A. Schefflera, který je také autorem nástěnných maleb uvnitř nejstaršího ze svatostánků broumovské skupiny kostelů. Repliku zhotovil český výtvarník Jan Bohuš. „Chrámu z konce 17. století se tak navrátí částečná zašlá krása, o níž kostel přišel během komunismu a následnému vykradení zkraje 90. let,“ raduje se broumovský farář Martin Lanži.

Původní obraz ukradl v roce 1991 neznámý zloděj, který jej o tři roky později prodal v aukci vídeňského Dorothea. V současné době nikdo nezná majitele ani místo, kde se slavná malba nachází. Od roku 1999 zdobil oltář obraz sv. Martina a sv. Jiří od ukrajinského malíře Vjačeslava Iljušenka, který působí v České republice.

„Je to neuvěřitelný příběh, který snad jednou bude mít šťastného konce. Nyní se aspoň podařilo schválit osazení oltáře kopií původního obrazu, a to považuji za velký úspěch,“ komentuje rozhodnutí dlouhodobý podporovatel obnovy broumovských kostelů, europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Schefflerova malba se stejně jako další autorovy obrazy a fresky vyznačuje pečlivou kresbou se smyslem pro detail, precizně vedenými tahy a lavírováním, jímž je dosaženo plastičnosti. Hlavní oltář je nedílnou součástí nemovité národní kulturní památky, kostela sv. Jiří a sv. Martina, jenž je vyzdoben freskami s náměty ze života sv. Jiří a sv. Martina. Hlavní oltář je z konce 17. či začátku 18. století. Po stranách retabula jsou umístěné sochy sv. Vavřince a sv. Štěpána.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…