Zdechovský (KDU-ČSL): Ministerstvo si vymýšlí důvody, proč nepodporovat české výrobce

21.05.2020 5:36

Bezprostředně po vyhlášení nouzového stavu byl vládou umožněn prodej zboží v galanterních maloobchodech, které suplovaly nefunkční infrastrukturu. Od té doby sice ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vypsalo výzvy pro podporu domácí výroby ochranných zdravotních pomůcek, konkrétní žádosti firem jsou ale odmítány s výmluvami na neexistující nařízení EU.

Zdechovský (KDU-ČSL): Ministerstvo si vymýšlí důvody, proč nepodporovat české výrobce
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

„Náměstek ministra Havlíčka, pan Piecha, mi nejprve do telefonu tvrdil, že výrobu našich pruženek pro roušky nelze z programu COVID podpořit, protože je to jen komponenta, a to zakázala EU. Při písemném dotazu na konkrétní nařízení přišla ale jen neurčitá odpověď, že je to kvůli nějakému dočasnému rámci a můžu si to zkusit najít na stránkách antimonopolního úřadu,“ vysvětluje Lukáš Matela, majitel malé textilní firmy na Krnovsku, který se zajímá o finanční podporu na novou linku vyrábějící speciální pruženky, díky nimž mohou roušky a respirátory držet za ušima. Argumentu nevěřil a obrátil se proto na europoslance Tomáše Zdechovského.

„Pan Zdechovský mi pomohl ověřit, že je to nesmysl a EU právě maximálně rozvolnila pravidla, aby si státy mohly výzvy vytvořit samy dle svých potřeb a firmy spolu mohly spolupracovat. Pan Piecha pak i v jedné reportáži zcela otočil a přiznal, že si tohle opatření vláda ještě před Komisí extra musela prosadit,“ kroutí nevěřícně hlavou Matela.

Pouhá kompletace čínského zboží v Česku naší soběstačnosti nepomůže

„Deklarovaným účelem výzvy MPO COVID-19 TECHNOLOGIE je podpora tuzemských výrobců zdravotnických potřeb, aby mohla být Česká republika v tomto soběstačná. Reálně ale podporují jen ty, kteří dodávají konečný výrobek, kdy firma může mít všechny komponenty třeba z Číny. Kromě toho, že takto nemůže být o skutečné soběstačnosti vůbec řeč, je to i nesystémové. Jak dát peníze na linku balící chleba, ale nepodpořit technologie na zpracování pšenice na mouku,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský, který je v kontaktu s několika dalšími českými podnikateli, kteří mají s MPO podobné negativní zkušenosti. 

„Soběstačnost může nastat jedině v momentě, kdy se jak nanotextilie, tak třeba zmiňované pruženky jako naprosto klíčové komponenty u roušek také budou vyrábět v Česku. Jsem proto přesvědčen, že by ministerstvo mělo ty podpůrné programy ještě upravit. Mají k tomu zcela volné ruce a výmluvy na EU skutečně nejsou nutné,“ dodává Zdechovský s tím, že v jiných zemích EU dostávají státní garance a výhodné půjčky na nové linky i místní výrobci komponent.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.