Rozčílený Babiš po schůzce s Merkelovou: Evropské peníze ze záchranného fondu přednostně pro nejpostiženější země? Nespravedlivé!

19.05.2020 19:50

Český premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za nefér návrh Francie a Německa na evropský záchranný program po pandemii koronaviru o objemu 500 miliard eur (13,8 bilionu korun). Kritizuje, že peníze mají přednostně dostat nejvíce postižené země. Vyjádřil se tak po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s premiéry zemí visegrádské čtyřky.

Rozčílený Babiš po schůzce s Merkelovou: Evropské peníze ze záchranného fondu přednostně pro nejpostiženější země? Nespravedlivé!
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Německá kancléřka Merkelová s francouzským prezidentem Macronem v pondělí oznámili záměr vytvořit evropský program na hospodářskou obnovu po krizi způsobené koronavirem. Podpora z fondu má zamířit do zemí a sektorů nejhůře postižených pandemií. 

Česká republika by podle předsedy vlády Babiše neměla takto doplácet na to, že se jí podařilo koronavirovou krizi relativně zvládnout. „I ta solidarita má určité meze,“ uvedl Babiš, podle kterého jiné země nebyly zkrátka tak odpovědné. „Bylo by nespravedlivé, kdybychom kvůli tomu, že jsme byli úspěšní, byli penalizováni,“ řekl premiér.

Babiš očekává, že v Evropské unii proběhne o francouzsko-německém návrhu velmi ostrá debata. Na vzniku fondu se totiž musí dohodnout všechny země sedmadvacítky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…