Verboten, nepálit! Tři roky v base, když škrtnete pod vlajkou EU, hlásí Německo

16.05.2020 10:24

Chcete-li vyjadřovat odpor k Evropské unii pálením její vlajky, v Německu vás to může přijít draho. Německý Bundestag schválil novelu zákona, podle které je trestné nejen znehodnocování německých státních symbolů, ale i symbolů ostatních států a Evropské unie. A za „šíření nenávisti“ je dle BBC a iRozhlasu sazba až tři roky.

Verboten, nepálit! Tři roky v base, když škrtnete pod vlajkou EU, hlásí Německo
Foto: Vít Hassan
Popisek: Akce válečného veterána Martina Zapletala před Pražským hradem.

V Evropě nejsou tresty za znevažování státních symbolů neobvyklé. Ve Francii je například znectění trikolóry trestáno pokutou do 7500 eur (přibližně 208 tisíc korun) nebo až půl rokem vězení. A zákony proti hanobení státní vlajky mají i Španělsko, Itálie či Řecko. I v Česku je zneužití, úmyslné poškození či hrubé znevážení státního symbolu přestupkem, který je trestán pokutou do 10 tisíc korun.

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

Se symboly nežertuje ani Německo. A teď už nejen se svými. Jak informovaly BBC a iRozhlas, dle nově schváleného zákona, který prošel německým Spolkovým sněmem ve čtvrtek večer, bude v Německu nelegální veřejně pálit či jinak znehodnocovat vlajky Evropské unie a jiných států. Kdo tak učiní, může být odsouzen až na tři roky vězení za zločin z nenávisti. Zákon se týká také Beethovenovy ódy na radost, která je hymnou Evropské unie.

Ministryně Christine Lambrechtová z německé SPD (socialisté) k tomu řekla, že pálení vlajek nemá s pokojnými protesty nic společného, ale vyvolává „nenávist, hněv, agresi a nepříjemné pocity“. Dodejme, že proti schválení zákona se postavila Alternativa pro Německo (AfD).

Dle iRozhlasu pro trestní stíhání za zneuctění vlajky či symbolů cizího státu na území Německa musela až dosud udílet svolení vláda. Od nynějška hrozí pachatelům automaticky stejný trest jako v případě unijní vlajky. „„Kdo veřejně (...) zhanobí vlajku nebo hymnu Evropské unie, bude potrestán odnětím svobody nebo pokutou. Potrestán bude i ten, kdo vlajku EU odstraní, zničí, poškodí, učiní nepoužitelnou či nerozpoznatelnou nebo na ní spáchá urážlivou nepřístojnost,“ je psáno v novele, a stíhatelný bude prý i pokus o takové jednání. Jak uvádí německá stanice Deutsche Welle, změnu zákona iniciovaly protesty v Berlíně, kde se ovšem pálily vlajky Izraele. K pálení vlajek EU dle stanice docházelo při protestech euroskeptiků a ultrapravice.

V Česku se asi nejznámější incident s pálením vlajky EU odehrál na Pražském hradě, kde symbol Evropské unie zažehl veterán Martin Zapletal. A jak je známo, svým rozhodnutím nevyvěsit vlajku Evropské unie proslul bývalý prezident Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …