Zeman: Je povinností všech politiků, aby místo řečí, usilovali o přitažení zahraničních investorů

18.05.2014 9:53

Projev prezidenta republiky při setkání s občany Tachova

Zeman: Je povinností všech politiků, aby místo řečí, usilovali o přitažení zahraničních investorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, vážený pane starosto,

nejdříve musím omluvit pětiminutové zpoždění, se kterým jsme sem přijeli. Těch pět minut bylo způsobeno tím, že jsem přemlouval Vašeho pana starostu, který je ve své funkci pouhých šestnáct let, abych to zaokrouhlil na dvacet let. Takže to je jeden z důvodů. A druhý důvod byl ten, že jsme diskutovali o asi největším problému Vašeho města a to je chybějící nemocnice s akutními lůžky. Pokusím se poodstoupit, aby to tak nepískalo, snad se mi to podaří a pokud je tu nějaký technik, prosím ho, aby to trošku lépe vyladil, je-li dostatečně kvalifikován.

Takže začnu právě tou nemocnicí. Vím, že pokud jde o pohotovost, musíte jezdit až padesát kilometrů daleko. Vím, že tady, jako jediné okresní město, nemocnici nemáte respektive máte sv. Annu, která ale je spíše pro následnou než pro akutní péči. Jak vidíte z mé hůlky, patřím do kategorie ať už akutně nebo potenciálně nemocných.

Nikdo z nás neví, kdy se mu přihodí nějaké nepříjemná zdravotní příhoda, jako se přihodila nedávno mně a kdy bude potřebovat odvést pohotovostí. Takže s panem hejtmanem i s panem starostou jsme přemýšleli o tom, jak místo krásných a vznešených slov o tom, jak máme rádi Tachov, k něčemu konkrétnímu přispět a trochu pomoci. Šestého června tady bude nový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, náš společný dobrý známý a myslím si, že rozumnou šancí je uvažovat o využití nemocnice v Plané, kde velká část kapacity této nemocnice stojí ze známých důvodů. Planá je deset kilometrů vzdálená a tím by se ten problém alespoň z větší části vyřešil. Tak to je první věc.

Druhá věc je, že bych chtěl Tachovským blahopřát k restaurování zchátralé Windischgrätzovi jízdárny. On Windischgrätz je v českých dějinách zapsán, jako ten, kdo potlačil povstání v Praze v roce 1848, ale alespoň něco užitečného udělal. Postavením této krásné stavby a jak jsem byl informován, protože zemřel nějak 1851 nebo kdy? 1863? Děkuji za zpřesnění, tak si prý ani této stavby příliš nedokázal užít.

A co říci obecně k té nezaměstnanosti, o které už mluvil pan starosta. Vím, že na Tachovsku byl obrovský státní statek. Největší statek v republice a ta nezaměstnanost je do značné míry způsobena právě jeho rozpadem a tím vzniklým nedostatkem pracovních příležitostí. A je povinností všech politiků, aby místo krásných řečí, usilovali například o přitažení zahraničních investorů, kteří nabízí nová pracovní místa. Víte, že asi před týdnem se nám to podařilo v Žatci v Trianglu, kde bude investice za asi 25 miliard korun se třemi tisíci pracovních míst.

No, ale že je to na Žatecku tedy v Ústeckém kraji, které má také vysokou nezaměstnanost to Vás nemusí vzrušovat. Důležité je, abychom ve spolupráci s CzechInvestem a dalšími organizacemi usilovali o to, aby podobný investor přišel na Tachovsko, tím tuto nezaměstnanost snížil a dal práci domácím podnikům jako svým subdodavatelům.

Přijel jsem na toto náměstí hlavně proto, abych si s lidmi povídal a tak dovolte, abych zvolna končil, ale jednu věc nesmím vynechat. Chtěl bych popřát pěveckému souboru, který nám tak krásně zazpíval, aby uspěl při své budoucí návštěvě Kanady a aby se vrátil s mezinárodními vavříny.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Tachov, 16. května 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…