Zeman (PRO): Podpořme referendum a hlasujme pro nepřijetí eura

09.01.2024 12:55 | Ze sítí

Není tajemstvím, že v pětikoalici to vře při diskuzi o možném přijetí eura. Samozřejmě Piráti, TOPka a Starostové jsou pro zahájení diskuze o termínu přijetí evropské měny a to doslova za každou cenu.

Zeman (PRO): Podpořme referendum a hlasujme pro nepřijetí eura
Foto: Archiv Marek Zeman
Popisek: MUDr. Marek Zeman, MBA, místopředseda Strany PRO, odborný garant pro oblast zdravotnictví

Přidávají se k nim částečně i lidovci a zdá se, že proti je jedině ODS. „Smrtící debata o euru nyní nedává smysl,“ říká například dlouholetý politik a nyní europoslanec za ODS Alexandr Vondra.

Pravda, trochu jim do toho „hází vidle“ senátorka Miroslava Němcová, která říká, že sama si přijetí eura přeje a údajně by to potvrdilo naše směřování na západ. Zřejmě si myslí, že takové státy jako Velká Británie na západ nepatří a navíc to Britové ještě podtrhli brexitem. Nicméně velká část politiků ODS je proti a nyní se schovávají podobně jako Saša Vondra nebo pan ministr Stanjura za tvrzení, že stejně neplníme tzv. maastrichtská kritéria, což je soubor podmínek, které musí plnit uchazeč o vstup do Eurozóny. Jakoby tím říkali, že v nějaké blíže nespecifikované době je budeme plnit a pak o přijetí eura můžeme diskutovat.

Ono je to však poněkud jinak. Nechci se zabývat ekonomikou, tu ať řeší ekonomové a finančníci. Ani nemyslím, že česká koruna je nějaká „tvrdá“ měna. Ale je součástí našeho státu od jeho vzniku v roce 1918 či krátce po něm. Jistě by pánové Rašín, Kramář a další byli také proti její výměně za euro a jako makroekonomové by v ní viděli klady převažující údajné zápory. Zkrátka česká koruna je symbolem naší samostatnosti. A o to tady jde. Proč ji dobrovolně odevzdat výměnou za euro, které řídí jiní a jinde. Proč dále prohlubovat naši závislost na Bruselu? Stačí již to, že musíme evropské zákony (tzv. direktivy) aplikovat bez dalšího do našeho právního řádu. Proč se zbavovat domácí úrokové politiky?

Navíc tlak evropských liberálů, jakými Piráti, TOP 09 a Starostové a nezávislí určitě jsou, na rozšíření eura má jednoznačně jeden cíl a to evropskou federaci. Ale chceme to? Domnívám se, že ne. Alespoň, když jsme v referendu o vstupu do EU hlasovali pro, nikdo nám nepředkládal vizi federativní Evropy. Určitě většina obyvatel chce samostatnou Českou republiku, svébytnou a suverénní!  Podpořme referendum a hlasujme pro nepřijetí eura!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…