Levicový intelektuál dostal výprask od Vondry a Langera. A takto komunisté povstali

06.06.2014 18:13

Ke kritice levicového intelektuála Noama Chomskyho se přidal profesor politické filozofie Alexander Tomský. Chomsky je dle něj ideolog a neumí myslet z hlediska reálného světa. Naproti tomu dva komunističtí intelektuálové Jiří Dolejš a Miloslav Ransdorf se Chomskyho zastávají. I když prý s jeho názory levice mnohdy vede polemiku, Chomsky je i přesto pro mnohé levičácké intelektuály guru, řekl Dolejš. Podle Ransdorfa má pak Chomsky pravdu třeba v názoru na naše disidenty.

Levicový intelektuál dostal výprask od Vondry a Langera. A takto komunisté povstali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Velké pozdvižení vyvolala slova známého levicového intelektuála Noama Chomskyho, která pronesl v Olomouci při příležitosti své přednášky na Univerzitě Palackého. Chomsky, který je v současnosti asi nejvýznamnějším světovým lingvistou a mimoto pravděpodobně nejvlivnějším levicovým komentátorem, zde velmi zpochybnil utrpení českých disidentů před rokem 1989.

„Východoevropští disidenti si v sobě utvrdili pocit, že oni byli ti jediní utlačovaní na celém světě. Žádní jiní intelektuálové nebyli velmocemi tak podporováni, přestože jejich pozice nebyla nijak výjimečná a ani to jejich utrpení nebylo nijak výjimečné. Přesto začali mít pocit, že svým způsobem výjimeční jsou,“ uvedl Chomsky v Olomouci.

Například disidenty z Latinské Ameriky podle něj téměř nikdo nezná, ačkoliv v této části světa docházelo k mnohem většímu útlaku nežli třeba v někdejší ČSSR. Třeba v Salvadoru místní armáda podporovaná prezidenty Reaganem a Bushem povraždila přímo na univerzitě šest uznávaných profesorů.

Jak mohou postoje tohoto nešťastníka brát s respektem?

Jenže slova Chomskyho velmi rozzuřila bývalého mluvčího Charty 77 a exministra obrany Alexandra Vondru. „Absolutně nechápu, jak antisemitské a protikapitalistické postoje tohoto nešťastníka může u nás brát někdo s respektem. V době, kdy tu lidé jako Havel seděli za svobodu v komunistickém vězení, on z bostonských kaváren obhajoval genocidu Pol Pota v Kambodži. Bude-li svět kecům takových lidí znovu obdivně naslouchat, skončí to znovu v koncentráku nebo v gulagu,“ řekl ostře Vondra na konto Chomskyho.

I exministr vnitra Ivan Langer se proti Chomskymu ozval. Na svůj facebookový profil napsal: „Protestuji a nesouhlasím s tím, co zaznělo na půdě mé Alma mater! Jsem zklamaný z mlčení přítomných akademiků! Jsem zvědavý, co budou - nyní - adorující a mlčící pedagogové a akademičtí funkcionáři Univerzity Palackého říkat svým studentům 17. listopadu 2014? Že listopad 1989 byla buržoazní kontrarevoluce?!“

Ransdorf: Blbost, hloupost, hlupák....

Reakce Vondry a Langera ale naopak nadzvedla ze židlí levicové intelektuály - europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) a místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše.

„Chomsky má v názoru na naše disidenty pravdu, neboť on říkal, že v Latinské Americe odpůrce režimu vojenské režimy stříleli. Tedy nejenom, že je zavírali, ale přímo stříleli, tedy fyzicky likvidovali, zatímco ve východní a střední Evropě odpůrce režimu ponižovali a občas je i zavřeli, ale rozhodně to nevedlo k tomu, že by je likvidovali. Tyto americké režimy v Latinské Americe tedy Chomsky chápal a chápe, jako daleko horší, nežli co se dělo v našem regionu. On to koneckonců rozebral i ve své knížce, která se jmenuje Deterring Democracy. Takže to není jeho nový názor – on tento názor už několikrát opakoval a navíc o tom napsal hromadu knížek,“ vysvětlil Ransdorf PalamentnímListům.cz po telefonu z dalekého Vietnamu.

Ransdorfa ale hlavně prý upoutala Vondrova slova, jak vůbec prý může Chomskyho antisemitské a protikapitalistické postoje u nás brát někdo s respektem.

„No to je Vondra hlupák, to je opravdu hlupák, protože to, že je Noem Chomsky kritik izraelské politiky, zdaleka neznamená, že by byl antisemita. On si například všímal toho, že se objevovaly v izraelském tisku karikatury Arabů a Arafata, které svým stylem připomínaly karikatury Židů za Třetí říše,“ poznamenal ke slovům Vondry Ransdorf.

Pol Potův režim Chomsky naopak kritizoval

Europoslanec se také zastavil u dalších slov někdejšího ministra obrany. A to nad jeho názorem, že prý v době, kdy tu lidé jako Havel seděli za svobodu v komunistickém vězení, tak to byl právě Chomsky, kdo z bostonských kaváren obhajoval genocidu Pol Pota v Kambodži.

„Tak to není pravda, to je naprostá lež, co Vondra říká. Pokud jde o Pol Potův režim, tak jej Chomsky naopak kritizoval a vždy mluvil o tom, že si americká propaganda všímala řádění pol-potovců v Kambodži, ale nevšímala si daleko horší genocidy, která číhala ve Východním Timoru ze strany proamerického, indonéského Suhartova režimu. On vlastně jen srovnával informování o Kambodži a informování o Východním Timoru - zatímco totiž řádění pol-potovců americká propaganda registrovala, tak řádění Suhartova režimu ve východním Timoru úplně ignorovala,“ uvedl Ransdorf na konto Vondry.

Přímo blbostí pak nazval Vondrova slova k tomu, že prý svět nemá takovým lidem, jako je Chomsky, naslouchat, neboť v opačném případě by to prý skončilo znovu v koncentráku nebo v gulagu.

„To musím také nazvat jako naprostou blbostí, protože Noam Chomsky je člověk, který kritizuje nesvobodu kdekoliv, ať je tam jakýkoliv režim. On vlastně nenávist lidí, jako je u Vondry, získal už svou knihou ´News mandarins´ z roku 1964, kde vlastně kritizoval chování americké politické elity,“ dodal Ransdorf.

Dolejš: I levice s jeho názory vede polemiku

Jiří Dolejš k návštěvě Chomskyho v ČR pak poznamenal, že pro mnohé levičácké intelektuály je Noam Chomsky už léta guru.

„Asi zejména pro svůj antiglobalismus a antikapitalismus, odvážnou a vytrvalou kritiku imperiální politiky USA. Platí ale, že profesí je především lingvista a že díky svým společenským receptům lze jej přiřadit spíš k anarchosyndikalistickému proudu. Tedy nepochybně i levice s jeho názory vede - a může vést - polemiku. Například na téma slabé aktivistické synergie sociálních for, tedy platformy, která se k tomuto guru nejvíce hlásí,“ uvedl Dolejš pro ParlamentníListy.cz.

Pokud jde o to, co si z Chomskyho olomoucké přednášky vybrala média, tak to prý Dolejš vnímá jako „zbytečný rozruch“.

„To, že se situace v normalizačním Československu zásadně lišila od stalinských gulagů, stejně jako od lidskoprávní situace například někde v rovníkové Africe či plukovnických diktaturách Latinské Ameriky, je fakt. Z toho ale nemá smysl vyvozovat nějaké relativizující závěry zpochybňující smysl opozice minulého režimu. Hlasy volající po omezení práva na názor jsou rovněž neadekvátní, a to tím spíš, že šlo o přednášku Chomskyho na akademické půdě. Vyzývat proto akademiky z UJEP k odporu, jak činí Ivan Langer, je směšné a v rozporu s respektem k této hodnotě,“ zkritizoval Dolejš Langera za jeho prudkou a podle něj nedomyšlenou reakci.

Podpora kritických intelektuálů ze zahraničí je ovšem u osoby Chomskyho prý také realita, ale dalo by se mluvit i o podpoře intelektuálů kritických k USA, tedy i z opačného azimutu.

„Také počáteční ´pochopení´ východu i intelektuální levice k režimům jako byl Pol Potův - k maoistům atp. - je poměrně známá věc. Takže fakt zájmového ovlivňování je prostě součástí reality a konkurenčního boje mezi jednotlivými póly světa. Ctěme nezávislost kritického rozumu, ale nebuďme naivní, snaha o budování vlivových sítí mezi inteligencí existuje obecně. Zesměšní se především ten, kdo upadá do černobílého vidění a nafukuje událost, která nestojí za to,“ připomněl oběma exministrům Dolejš.

„Raději bych se ptal profesora Chomskyho na to, jak by problémy tohoto světa řešil, než popuzeně reagoval na to, že třeba nemá dost empatie ke specifické situaci ve střední Evropě,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Tomský: Je to provokativní marxista a šílenec

Naproti tomu nakladatel, publicista a profesor politické filozofie Alexander Tomský nebere prý řeči Chomskyho nijak vážně, i když na druhou stranu si i on myslí, že od Alexandra Vondry to byla velmi tvrdá reakce, kterou vypustil na konto zmiňovaného levicového intelektuála.

„To je vcelku jednoduché. Noam Chomsky je marxista a poměrně velký sympatizant s komunistickými režimy, který podporoval třeba kdysi Castra a Pol Pota a Sovětský svaz a není tak ochoten kritizovat komunisty. Ale zároveň je to velký kritik Izraele a Ameriky. Ameriku dokonce považuje za zlou, zavilou kapitalistickou společnost a Izrael za 51. stát amerického imperialismu – no tak co lze od něj čekat?“ řekl nejprve k osobě Chomskyho ParlamentnímListům.cz Tomský.

Aby ale prý nedošlo k mýlce, prý Chomskyho nepovažuje za člověka hloupého. „Je to člověk velmi provokativní, ale zároveň velmi inteligentní a paradox je v tom, že relativně upadající komunistický režim byl u nás slabý a tak disidenty sice občas zavíral do psychiatrických ústavů, ovšem už je samozřejmě nestřílel, jako režimy v jižní Americe. V tomto má tak Chomsky pravdu. Jeho pohled je ale ideologický, neboť považuje západní kapitalistickou společnost za prohnilou a špatnou,“ řekl dále Tomský.

„Upadlý komunistický režim u nás před rokem 1989 nebyl tak vražedný jako v padesátých letech, on se unavil a těm disidentům tady, včetně Havla, vskutku nešlo o život,“ vyzdvihl pak Tomský jednu pravdu Chomskyho. „On Vondra a Langer mají ale pravdu zase v tom, že na Západě jsou jaksi konstrukce těchto zuřivých levičáků absurdní, neboť nestojí na straně určitých hodnot jako je třeba svoboda či svobodný obchod,“ zdůraznil Tomský a nadto také zmínil, že je vlastně Chomsky svým způsobem šílenec.

„Já považuji v určitém smyslu Chomskyho za naprostého šílence v jeho názorech. On je ale přesto příliš inteligentní na to, aby říkal naprosté bludy. Ale je pravda, že konflikty v Jižní Americe a v Africe byly ostřejší a daleko divočejší nežli u nás. To je jasné. Na Západě je ale takovýchto intelektuálů velká spousta. Chomsky je jen velmi známý provokatér, nemá ale v těchto věcech žádnou autoritu.“

Podle Tomského ovšem rozhodně není Chomsky antisemita. „Antisemita není, jen vychází z toho, že Izrael je jeden z imperialistických států. On to řekl Vondra o Chomskym velmi ostře, spíše je ale pravdou, že k dnešnímu světu hledá Chomsky jen nějakou alternativu, ovšem z hlediska, které je zároveň ideologické a absurdní,“ pronesl Tomský s tím, že jinak má Chomsky naprosto bludnou představu o světě.

Je podivuhodné, že jej lidé poslouchají...

„Je to ideolog, který myslí z hlediska ideologických konstrukcí, ne z hlediska reálného světa. Je ale podivuhodné, že jej lidé poslouchají. On je ovšem především lingvista, nevím do jaké míry je kvalifikovaný v tomto oboru, ale největší problém s Chomskym je ten, který se objevuje neustále ve světě: že autorita v jedné oblasti – třeba vědecké – přenáší autoritu do jiného specializovaného odvětví. To ale neznamená, že by měl pak stejnou intelektuální autoritu i v této jiné oblasti,“ dodal Tomský pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…