Ministři nebudou ve sněmovních výborech

07.07.2010 16:05

Poslanecké kluby sestavené vládní koalice vypustily z návrhů na členy sněmovních výborů všechny budoucí ministry.

Ministři nebudou ve sněmovních výborech

Podle dosavadních informací měla ODS stejně jako ČSSD vést čtyři výbory, TOP 09 tři, VV dva a komunisté jeden. V tomto výčtu není započítán výbor sněmovny, který podle zákona o jednacím řádu sněmovny vede předsedkyně sněmovny, a výbor volební, který organizuje volby členů mediálních rad.

Koalice nechce ČSSD pustit k postům 

Socialisté chtějí získat funkce předsedů rozpočtového a hospodářského výboru, chtěli by i místa šéfů zdravotního, sociálního, bezpečnostního, ústavně právního, navíc případně i zahraničního a evropského. To se ovšem moc neslučuje s představami občanských demokratů, ti si brousí zuby na rozpočtový a ústavně právní výbor. Klub TOP 09 spolu se Starosty hodlá obsadit místa ve vedení školského, regionálního a zemědělského výboru. Věci veřejné chtějí především obsadit výbor po životní prostředí.

Komunisté chtějí předsedu kontrolního výboru, ten má ale být sloučen s výborem petičním. Kontrolní výbor dříve vedl komunista Vladimír Koníček. Nahradit by ho mohl spolustraník a šéf partaje Vojtěch Filip vzhledem k tomu, že strana nezískala křeslo místopředsedy sněmovny. Tento scénář naznačil předseda frakce Pavel Kováčik.

Paroubek v čele výboru se pravici nezamlouvá

Do rozpočtového výboru se vracejí například Michal Doktor, Radim Fiala a Vladislav Vilímec, všichni členové ODS. S nimi zasedne Jiří Dolejš z KSČM a dřívější předseda orgánu, socialista Bohuslav Sobotka. Nově do této sestavy přibude expředseda sociální demokracie Jiří Paroubek, který zamíří také do hospodářského výboru. Paroubek by ve druhém jmenovaném výboru rád získal post předsedy, s tím ale nesouhlasí koalice.

V hospodářském výboru opět zasednou komunisté Karel Šidlo a Pavel Hojda, socialisté Milan Urban a Cyril Zapletal a jejich nový kolega Martin Pecina. Občanští demokraté sem nominují Jaroslava Plachého, Aleše Rádla a Františka Siveru.

Návrat známých tváří

Výbor ústavně právní se bude potkávat dřívější předseda Marek Benda z ODS se Stanislavem křečkem a Jeronýmem Tejcem, kteří jsou oba z ČSSD. Ve výboru pro sociální politiku zasedne opět jeho expředseda Zdeněk Škromach, který se na podzim pokusí získat křeslo senátora. Další členové budou komunista Miroslav Opálka či socialistka Vladimíra Lesenská.

Poslanci jednají o výborech. ODS i ČSSD chtějí šéfovat čtyřem 

Paroubek: Rozpočtový výbor si zasloužím. Byl jsem nejlepší 

Rujbrová ve sněmovně: Vítěz se věnuje plenění dobytého území 

Foto: ods.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…