V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

27.03.2024 21:00 | Komentář

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odmítli. Šéf Pirátů Ivan Bartoš by přesto rád, aby o úmluvě hlasovala i Sněmovna. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků z celého spektra, zda jde o dobrý nápad. Ve prospěch Bartošova nápadu zazněl pouze jediný hlas.

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Istanbulská úmluva neprošla Senátem, a tím měl proces její ratifikace skončit, přestože s negativním výsledkem. Dokument podle příznivců pouze vymezuje prostředky chránící ženy před násilím a podle kritiků svým ideologickým základem může nabourat samotný společenský řád a vnucuje genderové teorie.

S jeho zamítnutím v Senátu se nehodlají smířit politici Pirátské strany. Její předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš navrhuje, aby se o Istanbulské úmluvě měli možnost vyslovit i poslanci ve Sněmovně. 

Dojde k tomu? Jak se k tomu politici stavějí? ParlamentníListy.cz se zeptaly v anketě.

„Piráti přece prosazují, že ‚NE ZNAMENÁ NE‘. Oni si fakt myslí, že až se na podzim obmění třetina Senátu, že začne znovu ratifikační proces? Naopak, vláda či spíše prezident by měli informovat Radu Evropy, že od podpisu smlouvy ČR odstupuje. Je potřeba vyzvat ministra Šalamouna, aby proces odstoupení zahájil,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz senátor Tomáš Jirsa z ODS.

Nemožnost hlasovat o Istanbulské úmluvě ve Sněmovně po senátním odmítnutí vysvětluje poslanec ANO Patrik Nacher. „Ač se nevyhýbám diskusi na toto téma, z hlediska hlasování mi to přijde jako zbytečné, protože bychom tím znevážili rozhodování Parlamentu jako celku. V momentě, kdy něco neprojde, věc je uzavřená a hotová. Zkoušet, že to ve Sněmovně projde a oknem se to vrátí do Senátu, mi přijde neuctivé k demokracii pod heslem ‚tak dlouho to budeme zkoušet, dokud to neprojde‘. Takto by se to opravdu dělat nemělo,“ varuje Nacher.

„Pan ministr by měl se čtyřmi poslanci ctít demokracii. Istanbulská úmluva nebyla schválena, tím ten příběh končí. Pan ministr Bartoš by měl ctít názor, i když se mu nelíbí,“ vyzývá lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…