„Chtějí debatu o vyslání českých vojáků na Ukrajinu!“ Okamura řekl nahlas do mikrofonu

19.03.2024 20:40 | Monitoring

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura kritizoval vládou svolanou mimořádnou sněmovní schůzi k bezpečnostním hrozbám pro Česko. Namísto skutečných hrozeb dle něj vláda řeší pouze „osobní spory“. „Část pětikoalice je vyděšená z možnosti, kterou zvažuje hnutí ANO, a to je vláda s ODS,“ zmínil. Opoziční hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše se dle Okamury s vládou „pere o stejné voliče“. „Pětikoalice a hnutí ANO hlasují jako jeden muž pro miliardy Ukrajině na úkor České republiky,“ upozorňuje Okamura a tvrdí, že představitelé vládních stran a ANO „chtějí debatu o vyslání českých vojáků na Ukrajinu“.

„Chtějí debatu o vyslání českých vojáků na Ukrajinu!“ Okamura řekl nahlas do mikrofonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53653 lidí
Okamura po opuštění sněmovního sálu poslanci ANO řečnil jako první z opozičních politiků. „Vy z vládní pětikoalice jste dnes svolali mimořádnou schůzi na téma ‚Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku‘. Děkuji vám – protože tohle je téma, kterému jste se až doposud mistrně vyhýbali,“ započal svůj projev. A vládě vyčetl, že jejím cílem není v rámci tohoto tématu řešit bezpečnost země a jejích obyvatel, nýbrž „před volbami se vzájemně řádně poplivat“.

Bezpečnostním problémem je hrozící válka, energetická chudoba, likvidace českého zemědělství, růst exekucí a chudoby, likvidace českého strojírenství a těžkého průmyslu, migrace nepřátelských kultur, neřízená a nekontrolovaná ekonomická migrace z Ukrajiny, ale také nekontrolovaný dovoz produktů z Ukrajiny, které mohou být kontaminované zakázanými jedy, tak geneticky upravenými produkty,“ upozornil Okamura ve svém projevu ve Sněmovně. A hovořil i o geneticky modifikovaných produktech z Ukrajiny, které jsou dle jeho mínění „hrozbou“.

Poukázal na případnou součinnost občanských demokratů s hnutím ANO. „Namísto debaty o skutečných hrozbách tu máme nějaké řešení osobních sporů. Nějaké řešení, z tohoto podhledu marginálních, osobních sporů mezi hnutím ANO a vládní pětikoalicí. Důvod je jasný. Celá pětikoalice je vyděšená z hrozícího úspěchu ANO ve volbách. V eurovolbách. A část pětikoalice je navíc vyděšená z možnosti, kterou zvažuje hnutí ANO, a to je vláda s ODS,“ řekl Okamura. A vymezil se kromě vládních stran taky vůči Babišovu hnutí ANO, s tím, že jeho strana, SPD, je jakožto jediná na „opačném pólu“ oproti vládní koalici s ANO.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„My, hnutí SPD, jako jediní jsme pro vystoupení z Evropské unie. A také jako jediní říkáme ‚Už ani patronu, ani haléř na Ukrajinu‘. Jako jediní říkáme ‚Peníze Čechům, ne Ukrajincům‘,“ pokračoval Okamura.

Kritizuje, že hnutí ANO podporuje vládní politiku. A zmínil, že „pětikoalice a hnutí ANO hlasují jako jeden muž pro miliardy Ukrajině na úkor České republiky“. „Perete se o společné voliče. Tohle předvolební dohadování, vážené dámy a pánové, patří někam do volební kampaně, a ne do Sněmovny, kde máme řešit palčivé problémy našich občanů a firem,“ řekl předseda SPD.

Okamura za aktuální hlavní hrozbu pro Česko označil „cílevědomou snahu vládní pětikoalice za každou cenu vyvolat přímou válku s Ruskem“. A tvrdí, že představitelé všech sněmovních stran ve Sněmovně kromě SPD „chtějí debatu o vyslání českých vojáků na Ukrajinu“. „Chceme mír, nechceme válku a bídu,“ vyjádřil se opět i v této souvislosti Okamura. A kritizoval premiéra Petra Fialu (ODS), že během českého předsednictví EU neinicioval mírová jednání.

„Připomenu, že české tanky byly na Ukrajině pomalovány nacistickými symboly, aniž by naše země jakkoliv protestovala. Aniž by proti tomu jakkoliv premiér Fiala protestoval. I to je bezpečnostní riziko první třídy, protože tím říkáme, že (nynější) vládě ČR hitlerovský nacismus na Ukrajině nevadí,“ pronesl dále Okamura – a že „Fialova vládní pětikoalice toleruje regulérní nacisty“.  

„Víte o tom, že stávající Ukrajina, Lotyšsko a Estonsko jsou bašty evropského nacismu?“ upozornil Okamura od sněmovního pultíku a toto tvrzení podložil mj. i tím, že letos 16. března proběhl pochod legií v lotyšské Rize. „Lotyšské legie byly ve druhé světové válce součástí jednotek SS,“ připomněl Okamura. A pohovořil o druhoválečné historii zemí Pobaltí. „V zájmu každé země a lidí je mír a mírová, rovnoprávná spolupráce,“ zakončil svůj projev Tomio Okamura opět slovy o ukrajinském bojišti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak může Fijala, gumový obrejičkovaný anak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKrálovna Kleopatra , 19.03.2024 21:26:29
chudé, rozkradené země chtít vyhlašovat Rusku válku? Jednoduše: doufá, že ho za to jeho fašingtonšti loutkovodiči pochvali, neboť tu českou svoloč nažene do války, pak ho odmění penězi a poskytnou azyl někde v USA pro něj a celou jeho rodinu. Jenže: Never tomu, hloupý Fijalo! Nenechají té utéct, nezachrání té! Jsi jen užitečný idiot a až pro ně dovedeš špinavou práci, oddělají té taky, v tom mají praxi.

|  16 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…