Ničí nás třídní boj. Ti, kteří nic nevytváří, ničí ty, kteří vyrábějí a pracují, vysvětlil pravičák Pajonk úpadek Evropy

04.04.2014 11:28

Hrajeme druhou ligu a Evropa nebohatne. Tomáš Pajonk, místopředseda Svobodných, vysvětloval důvody v Ostravě na debatě s občany. Problém vidí hlavně v tom, že krizové situace se v Evropě jen řeší, jednání nemají často žádné konkrétní výstupy a společnost je rozdělená na sociální třídy.

Ničí nás třídní boj. Ti, kteří nic nevytváří, ničí ty, kteří vyrábějí a pracují, vysvětlil pravičák Pajonk úpadek Evropy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomáš Pajonk

„Evropa, která byla tahounem světa, se dostává do druhé ligy. Otázkou je proč? Chtěl bych popsat novou formu třídního boje v 21. století,“ uvedl na začátek Pajonk. „Evropou neobchází pocit, že situace bude lepší, že se hospodářství bude vyvíjet lépe, ale zažíváme stagnaci. Eurozóna má negativní hospodářský růst. To jsou oficiální statistiky. Přitom kdysi bylo cílem Evropy být nejdynamičtější ekonomikou světa,“ doplnil. „Jde to vidět u nás na indexu reálných mezd, který pomalu přestává růst. Dokonce příjem domácností klesl a loni se zdražila i většina dováženého zboží kvůli devalvaci koruny, takže si domácnosti pohoršily hned dvakrát. HDP už v roce 2012 klesal a stejné to bylo i loni. Jediné, co roste, je státní dluh, a nezdá se, že by investice, které měly ekonomiku nastartovat, jí nějak výrazně pomohly,“ upozornil Pajonk s tím, že v Evropě roste nezaměstnanost.

Lidé nemají stejné šance v uplatnění na trhu

Lidé jsou frustrovaní a radikalizují se podle Pajonka proto, že vidí, že se situace začíná zhoršovat a nemají pozitivní signály do budoucna. „Za tím je něco, co se dá nazvat třídním bojem v 21. století. I když se někomu nemusí líbit tento název, podstata mnohé osvětluje,“ uvedl Pajonk. Dál pak vysvětloval rozdělení naší společnosti na sociální třídy, které mají jinak nastavené hodnoty. „Šance nejsou rovné a ten, kdo obhajuje, že všichni lidé mají stejné šance, tak lže. Dnes máme dvě třídy. Existují lidé, kteří jsou schopní získat peníze na férovém trhu, a pak jsou lidé, kteří jsou schopní vyrazit peníze z vlády nebo korporací. Lidé, kteří vytvářejí produkci a chtějí se uplatnit na férovém trhu, postupně zjišťují, že daleko lepší, než se snažit uspět v konkurenci, je dostat se do vyšší třídy, která ovlivňuje, kam peníze tečou. Rozdělení není úplně ostré,“ dodal.

Existuje vyšší třída a stará třída

Jak tvrdí Pajonk, vytváří se zbrusu nová vyšší třída. „Typickým příkladem jsou zaměstnanci vysokých státních úřadů. Jsou sociální třídou, protože mají určitý specifický jazyk, který používají. Patří mezi ně také herci a sociologové, kteří ovlivňují veřejné mínění. Patří sem také dotační projektanti nebo zaměstnanci polostátních firem typu ČEZ. Druhou, starou třídou jsou lidé, kteří vyrábí a prodávají něco konkrétního, co ostatní chtějí. To jsou podnikatelé, pracující, živnostníci. Proč takový dlouhý úvod? Potřeboval jsem nadefinovat třídy, abyste si uvědomili, že lidé, kteří jsou dlouho součástí vyšší třídy, jsou odtržení od reality. Člověk, který nikdy sám nemusel žádný výrobek prodat, nechápe potřeby těch, pro které je to dennodenní obtížná práce,“ uvedl.

Hospodářský růst blokuje vyšší třída

Místopředseda Svobodných dále vysvětloval: „A proč nebohatneme? Protože to není výhodné pro vyšší třídu. První problém je v tom, že málo rozumí tomu, jak se bohatství tvoří, druhý je ten, že zakrývání přerozdělování je drahé a stojí společnost cenné zdroje a třetí, že lidé, kteří jsou ve vyšší třídě, se cítí ohrožení a blokují vstup novým lidem,“ popsal. Věnoval se také principu chodu společnosti na základě dotovaných programů nebo dotování poradenských firem. „Celé to vede k tomu, že systém, který se vytvořil, brání vytváření bohatství. Naštěstí stále funguje pár lidí ze staré třídy, kteří se snaží vytvářet nějaké hodnoty, ale ubývá jich. Nová třída, protože má zdroje a jsou u programů, tak samozřejmě k sobě naláká ty nejšikovnější lidi. Kariéra bude naprosto jasná. Bude daleko lepší být evropským úředníkem než někomu vyrábět boty. Že by se situace změnila, to není reálné. Povede to k nárůstu šedého trhu. Já říkám: Pomáhejme si navzájem, řešme situace neúřední cestou a buďme svobodní lidé. Pracovití a tvořiví lidé se nesmí nechat rozeštvat, ale spojit se,“ doplnil.

Svobodní by se mohli spojit s Kellerem

V diskusi se pak lidé ptali na to, zda Svobodní zkoušeli navázat kontakt se sociologem Janem Kellerem. „Když se na to podíváme ze široka, tak cíle jsou stejné. Také se snaží o zrušení elitářství,“ uvedl jeden z účastníků diskuse. „Zásadní problém je v tom, že Keller nevěří, že svobodný trh je hodnota sama o sobě. Věří, že existuje ještě vyšší hodnota, že nějaká směna nebyla fér. My chceme férové hřiště pro všechny. Když se například stane, že nějaká korporace bude dobrá, ale pak začne zneužívat své postavení, v té chvíli by to stát nikdy neměl umožnit,“ reagoval Pajonk, který pak připomněl, že proti lidem ze staré třídy, kteří kapitalisticky pracují a dostávají socialistickou mzdu, stojí elitní třída, která má kapitalistickou odměnu, ale pracuje socialisticky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…