Výbušné jednání sněmovního výboru, ze kterého Němcová odešla s prásknutím dveřmi. Zde je další prohlášení

11.01.2018 16:05

Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny, který rozhoduje o vydání dvojice trestně stíhaných poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka je prý názorově rozdělen. ParlamentníListy.cz získaly informaci od jednoho z poslanců hnutí ANO, který se během úterního jednání výboru nepohodl s další jeho členkou a poslankyní ODS Miroslavou Němcovou.

Výbušné jednání sněmovního výboru, ze kterého Němcová odešla s prásknutím dveřmi. Zde je další prohlášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádné zasedání mandátového a imunitního výboru z důvodu vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání

Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny se tento týden sešel v úterý a neplánovaně rovněž ve středu ve večerních hodinách. Právě úterní jednání, podle informací ParlamentníchListů.cz, provázela napjatá, dramatická atmosféra. Vše se nemohlo točit kolem ničeho jiného než posuzování žádosti o vydání k trestnímu stíhání dvojice poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Rozhodnutí výboru a následně i Sněmovny by mohlo být pro další vývoj na české politické scéně zásadní. Trestně stíhaný premiér by totiž představoval naprostý unikát v kontextu celé Evropy. Policie žádá vydání dvojice politiků kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo.  

Jednání mandátového a imunitního sněmovního výboru v úterý trvalo přibližně šest hodin. Na program jednání výboru byl pozván vyšetřovatel a státní zástupce. Jejich vyslechnutí bylo časově náročné, sdělil ParlamentnímListům.cz člen výboru a poslanec za hnutí ANO Josef Hájek. „To se zřejmě některým členům nelíbilo,“doplnil.

Hájek naší redakci rovněž sdělil pikantní informace o tom, jaká atmosféra ve výboru panuje. „Z mého pohledu lze členy mandátového a imunitního výboru rozdělit do dvou skupin. První skupina je tvořena poslanci, kteří byli rozhodnuti doporučit vydat poslance Andreje Babiš a Jaroslava Faltýnka i bez projednávání žádosti o jejich vydání,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Hájek. „Druhou skupinu tvoří ti, kteří chtějí posoudit, zdali nedochází ke zneužití moci výkonné vůči moci zákonodárné,“ doplnil Hájek.

Právě Hájek je poslancem, se kterým měla mít v úterý dramatickou výměnu názorů další členka výboru, poslankyně za ODS Miroslava Němcová. Ta podle médií z výboru odešla a práskla dveřmi.

„Členové výboru si mají udělat názor na to, zda jde o politicky motivovanou žádost o vydání k trestnímu stíhání, nebo o politicky motivovanou žádost nejde,“ napsal ParlamentnímListům.cz člen výboru a poslanec hnutí STAN Petr Gazdík. „Já jsem po prostudování materiálů přesvědčen, že o politicky motivovanou žádost nejde. A to je to jediné, o čem mají členové výboru a následně Sněmovna jako celek rozhodovat. Ne o vině, či nevině,“ doplnil.

Atmosféru na úterním jednání pro ParlamentníListy.cz popsala i sama Němcová, podle které byla „napjatá, nekonstruktivní a nepřátelská“. „Mé návrhy (bylo jich 5) na co nejvčasnější svolání dalšího zasedání MIV odmítali poslanci ANO a poslanci SPD. Ostatní mě většinou podpořili,” uvedla. Podle Němcové, jak uvedla médiím, bylo podstatou sporu jejich chování, které hodnotila jako „obstrukční“ ve smyslu „zabránění rozhodnutí výboru o vydání či nevydání k trestnímu stíhání A. Babiše, J. Faltýnka“.

Ve středu 10. ledna se výbor ve večerních hodinách neplánovaně sešel znovu a rozhodl o tom, že na své následující jednání pozve bývalého detektiva Jiřího Komárka.

Ten před Vánoci u Okresního soudu Praha-západ během prošetřování vlastní kauzy, ve které byl nepravomocně odsouzen, před soudem propojil kauzu Čapí hnízdo s vlivným podnikatelem Ivo Rittigem, a to na základě policejních odposlechů. O věci informovala některá média

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…