Češi vládě příliš nevěří, že zvládne ekonomickou krizi

28.02.2011 15:38

Češi mají ze všech obyvatel EU nejnižší důvěru v to, že se vláda dokáže vypořádat se světovou ekonomickou krizí. Víc věří státům s nejsilnějšími světovými ekonomikami, ukázal nový průzkum Eurobarometr.

Češi vládě příliš nevěří, že zvládne ekonomickou krizi

Potřebu reforem přitom podle průzkumu, který byl proveden vloni mezi 12. a 25. listopadem, vnímá až 80 procent české veřejnosti. Navzdory úsporným balíčkům a škrtům ve státním rozpočtu, které již vláda prosadila, označuje situaci národní ekonomiky za dobrou pak jen 17 procent dotazovaných Čechů.

I na práci koaličního kabinetu se dívají kriticky.

"To, že se s krizí dovede nejlépe vypořádat česká vláda, si myslí jen šest procent osob, což je více než třikrát méně než průměr EU," konstatoval průzkum, jehož výsledky v pondělí zveřejnilo zastoupení Evropské komise.

Češi nejsou ochotni přinést oběti

V Česku je také mnohem méně lidí, kteří uznávají potřebu reforem a jsou ochotní pro ni přinést oběti. Zatímco v 27 zemích EU je o potřebě změn přesvědčeno 87 procent populace, v Česku je to o 7 procent méně. Jen 40 procent Čechů si je ochotno utáhnout opasky.  Přitom v Evropské unii je takových lidí celá polovina.

Přes kritický pohled na stav ekonomiky je ale více než 50 procent občanů Česka přesvědčeno, že vrchol krize je za námi. V tom jsou ostatní lidé v EU mnohem opatrnější. Optimistický názor jich zastává totiž o desetinu méně.

Eurobarometr je série průzkumů veřejného mínění, které zadává sekce analýz veřejného mínění Evropské komise. V rámci průzkumů jsou pravidelně vydávané zprávy o veřejném mínění týkající se Evropské unie. Průzkumy se provádějí ve všech členských zemích sedmadvacítky a v poslední době i v kandidátských zemích. V Česku na otázku odpovídalo 1 024 lidí.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…