Čeští vojáci jsou jedni z nejlepších. Vaše úloha je důležitá, slyšela ministryně obrany Šlechtová v Afghánistánu

31.01.2018 19:02

Afghánští nejvyšší představitelé i američtí velitelé tamní vojenské mise oceňují úlohu České republiky a české vojáky hodnotí jako nejlepší, kteří v místě slouží. Po návratu z Afghánistánu to řekla ministryně obrany Karla Šlechtová. „Přímo v místech krize chráníte Českou republiku před pronikáním terorismu do Evropy, nebo nelegální migrací. Blíže a konkrétněji už to snad ani nejde,“ ocenila ministryně příslušníky české armády.

Čeští vojáci jsou jedni z nejlepších. Vaše úloha je důležitá, slyšela ministryně obrany Šlechtová v Afghánistánu
Foto: Michal Voska - MOČR
Popisek: Exministryně obrany Karla Šlechtová v Afghánistánu

Jak bývá v těchto situacích zvykem, o ministerské návštěvě Karly Šlechtové (nestr. za ANO) byla veřejnost informována až po jejím skončení. Jde o bezpečnostní důvody, kdy se informace poskytuje ve chvíli, kdy se ústavní činitel nachází mimo zónu nebezpečí.

Na vojenských základnách v Kábulu a Bagrámu věnovala šéfka resortu obrany podle svých slov nejvíce času našim vojákům, zjiťováním jejich potřeb, možných problémů a situací, které musí denně řešit.

„Přímo v místech krizí chráníte Českou republiku před pronikáním terorismu do Evropy, nebo nelegální migrací. Blíže a konkrétněji už to snad ani nejde. Afghánistán je bohužel stále velmi nebezpečné místo. Vy se s náročností prostředí vyrovnáváte více než dobře. Jsem velmi ráda, že jsem potkala další sebevědomé, motivované a dobře připravené vojáky. Přesvědčila jsem se, že si zasluhujete naši pozornost, poděkování a plnou podporu. Nenaříkáte si a nestěžujete si, i když to máte mnohdy opravdu náročné a doslova nasazujete své životy,“ řekla Šlechtová přímo v místě vojákům.

Českou účast ve vojenské operaci Resolute Support vychválil její vrchní velitel, americký generál John W. Nicholson. Podle něho slov jsou čeští vojáci ti nejlepší, kteří v rámci dané mise v Afghánistánu působí.

„Velice si ceníme práce vašich vojáků, kteří působí v této misi. Patří k těm nejlepším, které zde máme. Na společných jednáních v rámci mise, ale i na národní úrovni, vyzdvihuji jejich profesionalitu, obětavost a disciplínu,“ sdělil Karlé Šlechtové americký generál.

Podobně silná slova chvály pak zazněly od nejvyšších afghánských státních představitelů, kteří jednoznačně českou účast ve své zemi vítají.

Předseda vlády Afghánistánu Abdulláh Abdulláh a ministr obrany Tarík Šáh Bahrámí dle sdělení českého ministerstva obrany vysoce ocenili aktivity České republiky, které podle nich představují pro přípravu místních sil vysoce potřebnou a důležitou přidanou hodnotu.

Foto: Michal Voska, MOČR

Připomeňme, že Afghánistán byl nedávno opět terčem brutálních teroristických útoků a úlohou příslušníků českých ozbrojených sil je především výcvik afghánské armády, konkrétně třeba pilotů.

„Potřebovala jsem se přesvědčit, zda českým vojákům zde v Afghánistánu něco nechybí, zda mají veškerou výstroj a nezbytnou výbavu pro plnění svých úkolů v této operaci. Vracím se zpět do České republiky a vím, že tato mise má smysl. Vojáci a spojenci mě o tom přesvědčili,“ vysvětlila ministryně obrany hlavní důvod cesty.

V rámci mise Resolute Support v Afghánistánu působí 236 českých vojáků. Vzhledem k aktuálnímu politickému dění v Česku lze připomenout, že i vojáci na misi v Afghánistánu měli možnost zúčastnit se prezidentských voleb a to na dvou místech, v Kábulu a Bagrámu. Přestože celkově v zahraničí s přehledem vyhrál Jiří Drahoš, v Afghánistánu mezi českými vojáky zvítězil Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…