Johnovi došla trpělivost s Nečasem. Končí

11.05.2011 11:50

Vicepremiér a šéf strany Radek John rezignuje na funkci ve vládě. Podle získaných informací se tento týden nedokázal shodnout s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem na podobě týmu svých spolupracovníků ve funkci vicepremiéra pro boj s korupcí. O situaci od rána jednal poslanecký klub VV. John žádá urychlené jednání K9.

Johnovi došla trpělivost s Nečasem. Končí

Radek John, který se po odchodu z čela ministerstva vnitra, stal vicepremiérem s odpovědností za boj s korupcí, chtěl mezi svými spolupracovníky například někdejšího náměstka na vnitru Michala Moroze, nebo odvolaného šéfa fondu životního prostředí Libora Michálka.

Proti jeho výběru spolupracovníků se ale postavil premiér Nečas. Jejich spor nevyřešila ani úterní odpolední schůzka. 

Psali jsme:
Michálek jako anděl pomsty? Oslovil mě Bárta, teď jdu k Johnovi, brání se

John tak požádá Nečase, aby předal jeho rezignaci prezidentovi. Necítí hmatatelnou podporu v rámci protikorupčního boje. Premiér Nečas nicméně odmítl, že by o rezignaci Johna dopředu věděl.

"Reformy se neprojednávají, K9 se neschází, personální změny se nedějí," vysvětlil novinářům John, proč z vlády odchází. Vadí mu, že si nemůže vytvořit vlastní tým. "Zároveň vyzývám premiéra, aby urychleně svolal jednání K9," dodal předseda Věcí veřejných Radek John.

Exministr dopravy Vít Bárta uvedl: "Hru na schovávanou už Radek John hrát nemíní, trafiku nechce. Žádá ukončení agonie, schůzku K9 a jasné garance pro boj s korupcí."

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Hašek: Nečas se má omluvit a odejít

Místopředseda ČSSD Michal Hašek pro ParlamentníListy.cz uvedl: "Je evidentní, že Nečasova koalice je v těžké agónii, dnešní ohlášená demise předsedy VV Johna znovu obnažuje hloubku koaliční a vládní krize, která opět paralyzuje českou politiku." Podle Haška by se měl Nečas občanům omluvit a odejít.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v ČT dodal, že lidé chtějí klid a ne půtky mezi dvěmi vládními stranami.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka si postěžoval, že koaliční politika se vytváří přes média. K9 by měla zasednout ještě ve středu večer. John by měl již ve 14 hodin navštívit prezidenta Václava Klause, před tím má jednat ještě s premiérem Nečasem.

Sledujeme téma Vládní krize

"Rozhodnutí teprve padne, ale John bude rezignovat," sdělil již dopoledne jeden z poslanců strany. Několik dalších tuto informaci potvrdilo. Podle jednoho z poslanců se však na jednání klubu "nic šokujícího" neděje. 

Odchod předsedy VV z funkce ministra vnitra byl důsledkem poslední krize vládních stran, kdy Nečasova ODS žádala očištění resortu od lidí spojených s bezpečnostní agenturou "šedé eminence" VV Víta Bárty. Bárta sám opustil křeslo ministra dopravy. Vnitro nyní vede nestraník a bývalý policista Jan Kubice.

Související:


Čtěte také:

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…