Pehe a další petičníci: Vládo, řeš už tu korupci. Nebo lidé vybuchnou

07.06.2011 8:06

Chtějí zastavit korupci, aby zabránili devastaci státu. Na počátku jich bylo pouze dvě stě, po necelých dvou týdnech jsou jich již tisíce. Ač se známé tváře, mezi kterými nechybí Hana Marvanová, Jan Ruml, Jak Kraus, Fero Fenič, Tomáš Halík, Ondřej Liška nebo Jiřina Šiklová či Eva Kantůrková, dušují, že jim o revoluci v zemi nejde, jejich požadavky v současné situaci revolučně působí. Podaří-li se je však prosadit, zastavila by se v Česku alespoň z části masivní korupce, která jinak zemi může brzy naprosto ochromit. Lidem totiž už pomalu začíná docházet trpělivost.

Pehe a další petičníci: Vládo, řeš už tu korupci. Nebo lidé vybuchnou

"Je dobře, že se tolik lidí k naší výzvě připojilo. Chceme zabránit devastaci státu a navrhujeme zatím ještě stále možné, relativně málo bolestné řešení toho, aby byla korupce v zemi omezena. Nestane-li se tak a nevezme-li vláda naši výzvu s jednotlivými body možného řešení, může dojít k velmi radikálním střetům a protestům. Těm bychom rádi zabránili, protože vnímáme nálady mezi lidmi i to, jak se v posledních týdnech přiostřují," řekl ParlamentnímListům.cz politolog a také jeden ze signatářů, Jiří Pehe.

Čtěte také:


I Hana Marvanová, bývalá předsedkyně US-DEU a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, zakladatelka Občanského fóra, bývalá disidentka, která pracuje v současné době jako advokátka, se domnívá, že je ještě čas proti korupci v našem státě bojovat. "Ze své pozice současného povolání advokátky cítím, že je však třeba účinně vystoupit proti politickým vlivům při vyšetřování závažných trestních kauz," řekla již před několika dny Marvanová ParlamentnímListům.cz jako zdůvodnění toho, proč se rozhodla k iniciativě připojit.

Politolog Drulák na stránkách iniciativy: Vládní reality show jede dál

"Poopravená Nečasova vláda přežila hlasování o důvěře. To je jistě dobrá zpráva pro příslušné ministry, jejich suity a klientelistické sítě. Potěší i koaliční poslance, které ochrání před předčasnými volbami a hrozbou ztráty ještě poměrně čerstvých postů," to píše na stránkách Veřejnost proti korupci politolog Petr Drulák. Radost tak prý mohou mít i ti, kteří hledí na českou politiku jako zdroj zábavy. Reality show totiž bude pokračovat. "A třeba se z kaváren přesune i do ložnic. Těžko říci, kdo jiný by měl ještě ocenit pokračování tohoto ohňostroje vzájemných podrazů, korupce a neschopnosti v režiji tří vládních stran," píše Drulák.


Připomíná však také to, že na druhou stranu by ani pád současné vlády a předčasné volby nezaručovaly zásadní obrat k lepšímu. "Sociální demokracie totiž také není nepopsaným listem. Byla vládní stranou - naposledy pod vedením Paroubka a Grosse. Stále otevřená je otázka, zda reformátor Sobotka se svými spojenci nedopadne stejně jako Nečas v ODS. Nezmění-li se základní pravidla české politiky, reality show bude pokračovat. Účastnit se jí budou jak zkušení harcovníci, tak i nové tváře. Někteří nováčci budou s předstíraným či nelíčeným údivem zjišťovat, kde se to vlastně ocitli. Jiní nebudou tajit, že věděli, do čeho jdou, a show zpestří novými výstřelky," předpovídá nepříliš optimistickou vizi politolog Drulák.

Čtěte také:


Podle něj nezná česká demokracie veřejný zájem. "V oblastech, kde by měl být naplňován, si vede bídně - základní instituce státu jsou ochromené a zahraniční politiku nevede český zájem, nýbrž ji rozkládá naprostý nezájem. Česká demokracie zná pouze soukromé zájmy jednotlivců a skupin. Jejich nositelé tlačí na politiky a politici od nich výměnou požadují uspokojování vlastních stranických a osobních zájmů," popisuje politolog Drulák i své důvody, proč také on novou iniciativu podporuje.

Přidali se k iniciativě, protože cítí nutnost změny

Jelikož na stránkách Veřejnost proti korupci.cz, kde se dá připojit k iniciativě podpisem, vedou signatáři také diskusi, ParlamentníListy.cz namátkou několik příspěvků z webu přináší. Všichni tito lidé (a další), volají po změně v systému.

Jakub Těšínský napsal/a:
Vážení, děkuji vám za vaši iniciativu, s jejími cíli se naprosto ztotožňuji. Doufám jen, že za touto aktivitou stojí lidé nespojení v minulosti s žádnou korupční kauzou, poslední dobou mám pocit, že se rozšířila známá taktika křičet "chyťte zloděje" ... znáte to. Moc si přeji, aby toto nebyl tento případ. 

Marek napsal/a:
Každý den slyšíme horší a horší zprávy dokládající katastrofální stav věcí. Snažím se jim už vyhýbat, protože pouze prohlubují můj pocit zmaru. Jen jako příklad: "Elektřina podraží o 30%, přičemž ČEZ se pohybuje v miliardových ziscích a vedení bere desetimilionové (nebo stamilionové?) platy. Amalgamové plomby se nebudou proplácet, Hušák si vyplácel mnohamilionové odměny ještě v únoru, za loňský rok mimořádná odměna 10 mil. Kč,..." Další a další důkazy o neskutečných únicích peněz pocházejících z práce poctivých českých lidí a současně neustále se zvyšující se tlak na jejich peněženky. Kdy budou hnáni k odpovědnosti konkrétní firmy, strany, osoby? Kdy jim budou obstaveny účty a zabaveny majetky? Na Islandu prý to už umí. Vaše iniciativa mí dává alespoň na chvíli pocit naděje v lepší zítřky. Musím věřit. Mám děti a není mi jedno co s nimi bude. Jsem připraven Vás aktivně podpořit, jen řekněte jak.

Miloš Jezbera napsal/a:
Myslím, že celospolečenskou revoluci zde díkybohu nelze očekávat. V Česku vždy probíhaly jen drobné lokální revoluce, a to nejčastěji v hospodě, nebo, jak vidím, novodobě i v diskusních fórech.
Existuje však jiný, demokratický způsob typu "mravenčí práce", jak postupně prosazovat názory a podněty občanských iniciativ. Například v Británii na to mají parlamentní institut, založený na setkávání voličů s poslanci v předsálí Parlamentu. Pokud má takové setkávání svůj účel i mediální podporu, je pak příslušný poslanec nebo poslanecký klub vystaven veřejné kontrole, jak plní požadavky svých voličů.
Snad by to šlo podobně praktikovat i u nás, pokud naši poslanci nejsou jen privilegovanou skupinou nedotknutelných jedinců, uzavřených na čtyři roky v izolovaném Parlamentu.

Zdeněk Minařík napsal/a:
Body, které navrhujete, jsou přímo nádherné. Já už však prostě nevěřím při současném stavu justice a policie, že se může něco změnit. I já jsem to zažil asi před 10 lety, když jsem dal trestní oznámení na rozkrádání - policajti mi doporučili, abych to stáhl a byl rád, že to přežiju. Poslechl jsem.
Miliardy unikají mnohdy naprosto tzv. legálně jen díky našim zákonům . Např. - myslíte si , že Hušák má nárok na odstupné - a je legální? Co kauzy od Diagu až po Gripeny? Nikdo za nic nemůže a peníze jsou - no prostě pryč. Kdyby tyto částky byly ve školství, zdravotnictví nebo na nové silnice - to by bylo super! A co předražování státních zakázek?  Škoda mluvit. Dodnes jsem chodil vždy volit. Po tom, co předvádí naše trojkoalice jsem se rozhodl, že už nejdu. Je vlastně jedno, kdo tam nahoře krade. Prostě je to tak.

 Čtěte také:


FotoKoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…