Slováci našli modlu: Razantního ministra, Čecha Víta Bártu

24.03.2011 13:07

Možný kolaps poslaneckého klubu Věcí veřejných překročil hranice České republiky. Slovenská média referují o sporech uvnitř strany téměř s dennodenní pravidelností. Tamní čtenáři, jak dokazuje drtivá většina diskusí, ovšem stojí za Vítem Bártou jako jeden muž.

Slováci našli modlu: Razantního ministra, Čecha Víta Bártu

"V strane ho niektorí volajú Castro a hnevá ich diktátorský štýl fungovania strany. Iní mu vyčítajú, že ich bývalý majiteľ firmy berie ako zamestnancov a vyžaduje totálnu lojalitu. Nechcú hovoriť nahlas a boja sa, že ich bývalý majiteľ bezpečnostnej agentúry sleduje," těmito slovy popsal ve čtvrtek renomovaný slovenský deník SME ministra dopravy Víta Bártu.

Text článku navíc obohatil fotografií s popiskem "Vít Bárta rád hovorí a rozkazuje".

Důvodem je série materiálů, kterou v posledních dnech nabízí čtenářům MF Dnes. List s odvoláním na nejmenované členy poslaneckého klubu Věcí veřejných píše, že jedenáct ze čtyřiadvaceti jejich členů uvažuje o odchodu z klubu. Důvodem má být právě styl vedení strany Víta Bárty, který však není ani předsedou, ani místopředsedou partaje.

K TÉMATU:

Samotný Bárta se k tématu možných odchodů svých stranických kolegů vyjadřuje velmi sporadicky. Stejně postupují i Věci veřejné.

Ačkoli - ministr dopravy si ve čtvrtek dopoledne na sociální síti Facebook postesknul: "Jsem na vládě a myslím na to, jak nešťastný Šťastný baron Prášil z Mladé fronty Dnes nejen práší, ale i kazí náladu. Nepravda na titulce MfD, kolikrát už jsem to zažil, a jak málo prostoru pro to, že poslanecký klub vše popřel, vyvrátil..."

Bárta sice píše o minimální prostoru, který média věnují vyjádření poslaneckého klubu, jenž všechny spekulace o odchodech popřel, na co však šéf resortu dopravy zapomněl, to je stručnost jediného dostupné vyjádření VV. To se k novinářům dostalo až ve středu pozdě odpoledne a obsahuje jedinou větu.


Čtvrteční SME:


Slovenská média v popisu situace uvnitř Věcí veřejných postupují shodně. SME zmiňuje Bártovo razantní chování, HNonline.sk píší o rozkolu a jediná zpravodajská stanice na Slovenku TA3 taktéž.

Paradoxem i nadále zůstává, že jediný, kdo v těchto podmínkách za stranu vystupuje, je právě Vít Bárta, muž bez výraznější funkce uvnitř VV. ParlamentníListy.cz se obrátily hned na několik poslanců, ti se však odmítli k čemukoli vyjádřit.

Mlčí také jejich oficiální profily na Facebooku. K možnému rozkladu klubu se dosud nevyjádřil nikdo. Radek John, Kristýna Kočí, Radim Vysloužil, Viktor Paggio, Kateřina Klasnová, Michal Babák, Petr Skokan, Jaroslav Škárka, Karolína Peake, Martin Vacek anebo Dagmar Navrátilová.

Jediným voleným zastupitelem, který se za Věci veřejné v mediální kauze vyjadřuje opakovaně, tak zůstává právě Vít Bárta.

Čtenářům na Slovensku však učaroval. V diskusích se totiž na rozdíl od článků nejčastěji píše v tomto duchu:

"Od slovenskej politiky je česká politická scéna, povedzme, viac sofistikovaná. Čo sa týka ministra dopravy ČR Víta Bártu, ten je jednou z najväčších politických osobnosti Česka, inteligentný charizmatický a autoritatívny."

Není to ovšem jediná účast výrazného představitele Nečasovy vlády v zahraničním tisku. Když Bárta loni v listopadu přišel o řidičák (připomeňte si ZDE), informovala o ministru dopravy bez platné řidičské licence přední světová média jako EarthTimes.com, Star Tribune, Wopular.com, Kansas City Star, Sonora News, Sky News, All Voices, Sign on San Diego, The News Tribune, CBS, Focus-fen.net, InsiderCarreViews.com, TampaBay.com, AccessAtlanta.com, Lebanon Daily News, IY Off Beat - York, Pennsylvania a v neposlední řadě také legendární The New York Times.

Kam dál?

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…