Vláda vyhodnotí filmové pobídky. Budou podporou filmovému průmyslu

02.05.2011 10:56

Vyhodnocení programu podpory filmového průmyslu za rok 2010 bude jedním z bodů, kterými se bude zabývat ve středu vláda. Účelem programu je podpora filmové produkce v České republice a zvýšení konkurenceschopnosti českého filmového průmyslu v evropském i světovém měřítku.

Vláda vyhodnotí filmové pobídky. Budou podporou filmovému průmyslu

Program je i dodatečným zdrojem financování české kinematografie; je totiž určen snímkům hraným, animovaným, dokumentárním i televizním včetně seriálů.

Ministerstvo kultury udělilo loni v jeho rámci zahraničním i domácím filmovým štábům dotace v celkové výši 178 milionů korun. „Výsledky jsou pro veřejné rozpočty pozitivní," uvádí se v předkládací zprávě ministerstva.

Ta vypočítává i další přínosy programu, který umožňuje vracet českým i zahraničním producentům natáčejícím v ČR dvacet procent uznatelných nákladů, jsou propagace České republiky v zahraničí, podpora zaměstnanosti, turistického ruchu a rozvoj exportu takzvaných high-end služeb.

Zahraniční projekty do Česka přivádějí i herecké hvězdy, jako byl loni Tom Cruise (Mission: Impossible - Ghost Protocol) či Ranbir Kapúr, hvězda bollywoodského snímku Rockstar, který má být na indickém trhu jedním z hitů tohoto léta. Indická produkce utratila v ČR více než pětinu z celkového rozpočtu 200 milionů korun, zaměstnala desítky českých filmových profesionálů a stovky komparzistů.

Program je i dodatečným zdrojem financování české kinematografie; je totiž určen snímkům hraným, animovaným, dokumentárním i televizním včetně seriálů.

Střední hranice celkového odhadu čistých přínosů ze zavedení tohoto programu v ČR činí přes 32 milionů korun. "Jinými slovy, podpora vyplacená ministerstvem kultury se do veřejných rozpočtů vrátila ve výši 118,2 procenta," uvedl v této souvislosti pro ČTK Marián Oravec z odboru médií a audiovize ministerstva kultury.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…