Expremiér Gross vykládá o Sobotkovi, Andreji Babišovi i lecčems jiném

04.11.2013 20:13

Býval předsedou sociální demokracie a také premiérem. Dnes se dívá na dění ve straně, která ho katapultovala do nejvyšších politických pater, z povzdálí. Přesto mu není jedno, co se v ČSSD nyní děje. Ano, je to tak - ParlamentníListy.cz vyzpovídaly Stanislava Grosse.

Expremiér Gross vykládá o Sobotkovi, Andreji Babišovi i lecčems jiném
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ex-premiér Stanislav Gross

„To, co se dneska v sociální demokracii odehrává, jí opravdu nesvědčí, přesto se domnívám, že to nemusí mít dlouhodobé následky,“ řekl Stanislav Gross redakci. Hlavním předpokladem k tomu, aby se vše neprojevilo zásadně na sympatiích Čechů k této straně a levici vůbec, je podle něj to, aby se vedení ČSSD co nejdříve bylo schopno dohodnout.

Korektní to nebylo, ale nerad někoho soudím…

Pokud by někoho zajímalo to, zda se Gross přiklání více na stranu Bohuslava Sobotky, či spíše Michala Haška, odpovědi se v tomto ohledu nedočká.

„Nejsem v situaci, kdy bych mohl soudit, obecně nerad soudím a zvlášť, když mi chybí k tomu zcela určitě podstatné informace,“ odrazil tuto otázku ParlamentníchListů.cz Stanislav Gross. Přesto přiznal, že i tak, jak měl možnost situaci a vývoj sledovat zvenčí, může se domnívat, že ten atak několika mužů, dnes nazývaných „pučisty“, vůči Bohuslavu Sobotkovi opravdu korektní nebyl.

„Bude-li se rozkol prohlubovat, mohlo by to ČSSD samozřejmě dál oslabovat, ale nevěřím tomu. Věřím, že se nakonec najde řešení a bude se moci opět předvést jednotnost poslaneckého klubu. Je to samozřejmě důležité pro další vyjednávání o vládě, které je nyní po volbách tím nejdůležitějším. Dle mého vše tak může přinést i jeden pozitivní aspekt. Totiž ten, že Bohuslav Sobotka bude mít i u dalších partnerů politických stran nyní lepší pozici k vyjednávání a také podstatně silnější respekt,“ domnívá se Stanislav Gross.

Sobotka může profitovat. Stal se z něj „bojovný lídr“

Podle něj je totiž důležité to, že se Sobotka najednou představil veřejnosti, ale i možným protivníkům, jako bojovný lídr. I když Gross zdůraznil, že on sám se zdržuje komentáře toho, zda byl za bojovného lídra považován Sobotka i před událostmi posledních dnů. Jeho slova to, mírně řečeno, zřejmě naznačují.

A jak pohlíží Gross na výsledek voleb?

„Očekával jsem lepší výsledek ČSSD, to je pravda, překvapil mě i debakl Strany práv občanů - zemanovců. Odhadoval jsem, že dostanou tak 4 procenta, ten výsledek zaskočil i mě. Potěšilo mě i to, že bude ve sněmovně opět KDU-ČSL,“ řekl ještě Gross. Jako oživení české politcké scény vnímá i vstup hnutí ANO Andreje Babiše.

Co se děje uvnitř ČSSD?

Připomeňme, že v pondělí v podvečer probíral krajský výkonný výbor jihomoravské sociální demokracie další role Michala Haška, Jeronýma Tejce a Zdeňka Škromacha v takzvaném puči proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Výsledek jednání však zatím nic překvapivého nepřinesl.

Každopádně je třeba uvést i to, že nové sněmovní strany rozkol v ČSSD překvapil, protože se obávají  velké ztráty času.

Ty strany, které už se po volbách vymezily jako opoziční – TOP 09 a ODS – hovoří v souvislosti s událostmi ale stále o velkém problému a snaze prezidenta Zemana koncentrovat moc. Strany, které by s ČSSD mohly v budoucnu spolupracovat, jsou zdrženlivější a chtějí sociálním demokratům dát čas na vyřešení svých sporů. Obávají se ale, aby se vše neprotáhlo na několik týdnů.

Kdo je Stanislav Gross?

Čtyřiačtyřicetiletý Stanislav Gross je český právník a bývalý sociálně demokratický politik. Od dubna 2000 do léta 2004 byl ministrem vnitra, od roku 2001 statutárním místopředsedou ČSSD, od r. 2002 1. místopředsedou vlády. Po propadu ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu v červnu 2004 a odstoupení Vladimíra Špidly ho nahradil ve vedení strany i jako předseda vlády. Z této funkce odstoupil 25. dubna 2005 po tříměsíční vládní krizi způsobené aférou kolem jeho financí; 24. září 2005 opustil vysokou politiku úplně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…