Audit ministerstva vnitra odkryl systém utrácení

04.11.2011 9:31

Kompletní audit odkryl systém utrácení na ministerstvu vnitra, policejním prezidiu a generálním ředitelství hasičů. Přináší svědectví o systému, v němž vybraní úředníci nekontrolovaně rozhazovali statisíce i stamiliony korun. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Když platilo vnitro, mohla stát mikrovlnná trouba 25.000 korun a 30 autorádií milion.

Audit ministerstva vnitra odkryl systém utrácení

Mezi lety 2008 až 2010 za ministrů Ivana Langra a Martina Peciny například úředníci podle HN tříštili zakázky tak, aby nemuseli vypisovat veřejná výběrová řízení. Třeba firma Euroconect dodávala Zařízení služeb ministerstva vnitra (ZSMV) nádobí. Úřadu vystavila 138 faktur na totožné zboží, i několikrát za den. Fakturované částky nikdy nepřekročily 100.000 korun, vnitro tak nemuselo oslovovat více dodavatelů. Celkem šlo o 2,89 milionu Kč.

Výběrová řízení do koruny odpovídají odhadům

Kupříkladu hasiči zase nakoupili vyprošťovací zařízení ve dvou zakázkách vypsaných ve stejný den. A vždy s cenou do dvou milionů korun. Avšak i když úředníci vyhlásili výběrové řízení, neušetřilo se, protože vítězné ceny odpovídaly úřednickým odhadům, uvedly HN. "U 58 prověřovaných zakázek dosahovala cena vítězného uchazeče v průměru 97 procent předpokládané hodnoty. U 42 případů vítězná cena vystoupala na 95 procent předpokladu," vypočítali auditoři.

Někdy se ten kalkul trefil i na korunu. V létě 2009 vypsalo policejní prezidium zakázku na stavbu plaveckého bazénu v dětském táboře Jankov. A 20. července úředníci do podkladů napsali, že akce bude stát 5,361.700 Kč. Teprve druhý den zaslala vítězná firma EMV nabídku. A trefila se na korunu přesně. Přitom auditoři soudí, že "zadání soutěže neobsahovalo informace potřebné pro kvalifikovanou cenovou nabídku".

Trest za rozkrádání? Povýšení nebo odstupné 

Trestem za rozkrádání přitom mohlo být na úřadu povýšení a odstupné, dodaly HN. Karel Kadeřábek připravil svého zaměstnavatele ZSMV při podvodech s auty o téměř milion korun. Se dvěma kolegy a soudním znalcem falšovali škodní protokoly a za zlomek skutečné hodnoty prodávali údajně poškozená služební auta. Často sobě a svým známým.

Když jej soud před pěti lety odsoudil podmíněně k tříletému vězení, vedení podniku ho převedlo z funkce ředitele autodopravy na jiné vedoucí místo - ředitele hotelů Šumava a Vltava se 60 podřízenými. Nakonec letos v únoru odešel a na odchodnou dostal osm platů. Mezi těmi, kdo od něj auta nakupovali, byli podle rozsudku i jeho nadřízení a jejich příbuzní.

Šéfem autoprovozu je dnes Pavel Uhlíř. Spolu s Kadeřábkem byl odsouzen a dostal podmínku. Nové vedení úřadu mu nyní rozšířilo pravomoc. Kromě autoprovozu šéfuje i autodílnám.

Související:

Státní správa je neefektivní. Za pár let zkolabuje, varuje odborník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…