Aby nám klouby dobře sloužily i v chladném ročním období

01.12.2015 0:00

Zimní počasí se projevuje nejen v počasí, řada lidí ho pocítí i na svých kloubech. Pojďme si říct, jak vašim kloubům „vyjít vstříc“.

Aby nám klouby dobře sloužily i v chladném ročním období
Foto: dodavatel TZ
Popisek: klouby

Biometeorologická předpověď napoví

Biometeorologická předpověď nám ve zkratce ukazuje, jaký vliv bude mít počasí na člověka, a to ve třech stupních, setkat se s tímto údajem můžete ve většině předpovědí počasí. První stupeň označuje mírnou zátěž, druhý stupeň střední zátěž a třetí zátěž vysokou. U třetího stupně buďte na vaše klouby opatrnější a zůstaňte raději doma v teple.

Pokud není venku počasí, že by psa nevyhnal, zařaďte do programu procházku

Přiměřený pohyb kloubům prospívá – obzvlášť ten na čerstvém vzduchu. Řiďte se však pravidlem: Hodně pohybu, ale nižší zátěž. Pravidelné procházky a jemné cvičení zvýší hybnost ve vašich kloubech, proto je nenechte zatuhnout a zlenivět.

I pokud jste zvyklí na pravidelné túry, nepřeceňujte v zimě své síly a volte trasu přiměřenou vaší kondici. Před túrou je vhodné jemně procvičit/prokroužit velké klouby, zvýšíte tak jejich hybnost. Také namožení svalů můžete v chladném počasí pocítit intenzivněji, proto neberte dostatečné oblékání na lehkou váhu, je třeba udržovat si správné tělesné mikroklima. Vybavte se více vrstvami, které můžete v případě potřeby odkládat. Oblečení i boty by vás měly dokonale ochránit před chladem a vlhkostí – měly by být tedy současně nepromokavé, ale i prodyšné a odsávat pot.

Tip: Pro klouby je výborným sportem plavání – díky vodě jsou klouby minimálně zatížené.

Pokud klouby bolí, dopřejte jim suché teplo

Sychravé počasí nás často láká zachumlat se do deky, obzvlášť pokud se ozvou i klouby. Zabalit se do deky a nechat se prohřát u krbu – to by byla asi ideální varianta, pokud nemáte tuto možnost, pořiďte si k prohřívání termofor. Od věci není ani jemná masáž a promazání bolavých míst mazáním s bylinnými extrakty. Mezi stálice v této oblasti patří již tradiční francovka Alpa, která slouží mimo jiné také ke zmírnění řady nepříjemných bolestí při kloubním a svalovém revmatismu.

A co nám v zimě ještě chybí? Dobrou náladu dodá pestrá strava a dostatek vitamínů

S příchodem zimy jako bychom pozapomněli na čerstvou zeleninu a ovoce, které jsme si v létě tak rádi dopřávali. Nedovolte to a dopřejte si dostatek vitaminů i v zimě. Navíc krásně barevný ovocný nebo zeleninový salát je to, co teď potřebujeme jako sůl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…