Aféra Zemanova oběda se Sobotkou bez manželek pokračuje. Může za to Forejt, bránil se premiérův úřad. A my máme vyjádření Hradu, které hodně vysvětluje

17.12.2015 16:57

Na Hradě začíná být dusno. Důvodem jsou nejasnosti kolem novoročního oběda prezidenta s premiérem a výměna názorů o tom, zda byla či nebyla pozvána i Sobotkova manželka. Miloš Zeman v poledne na tiskové konferenci uvedl, že pozval nejen premiérovu ženu, ale i děti. Strakova akademie později uvedla, že variantu oběda bez manželek navrhl Sobotkovu úřadu hradní šéf protokolu Forejt. V reakci na to přinášíme vyjádření hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Aféra Zemanova oběda se Sobotkou bez manželek pokračuje. Může za to Forejt, bránil se premiérův úřad. A my máme vyjádření Hradu, které hodně vysvětluje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Zeman s šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem (vlevo)

Vše začalo ve středu, kdy premiér Sobotka na svém twitterovém účtu oznámil, že tradiční novoroční oběd prezidenta s premiérem se tentokrát uskuteční bez manželek obou vysokých státních představitelů, a to na návrh Hradu.

„Na tradiční novoroční oběd se sejdeme s panem prezidentem 2. ledna. Hrad navrhl, aby to bylo bez manželek, tož ryze pracovní,“ objevilo se na Twitteru Bohuslava Sobotky.

To však ve čtvrtek důrazně odmítl sám prezident Miloš Zeman, když tato premiérova slova na tiskové konferenci označil za „lež jako věž“ s tím, že Sobotkovi osobně řekl, že zve jeho manželku a dokonce i děti, aby si mohly prohlédnout lánský zámek.

Následovala reakce Sobotkova úřadu. Strakova akademie v prohlášení pro média uvedla, že návrh, aby se novoroční oběd uskutečnil bez manželek obou státníků, zazněl v telefonickém rozhovoru s náměstkyní pro řízení Sekce kabinetu předsedy vlády Běly Hejné od hradního šéfa protokolu Jindřicha Forejta.

„Panem Forejtem byl jasně formulován návrh, aby se oběd odehrál pouze za přítomnosti obou ústavních činitelů bez doprovodu,“ stojí v prohlášení, které médiím poskytl mluvčí vlády Martin Ayrer.

S otázkou, jak to tedy bylo nebo zda je možné získat k vývoji ve věci komentář, se ParlamentníListy.cz obrátily na tiskového mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Ten odpověděl sice stručně, ale jednoznačně. „Rozhodující je to, co říká prezident republiky, nikoliv to, co říká ředitel odboru protokolu. A to pan premiér ví,“ sdělil Ovčáček pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…