Arcibiskup klidní nespokojené: Katolíci nikoho z domu vyhánět nebudou

18.01.2012 8:52

Navracení majetku církvi se kromě dalších částí Česka dotkne i různých měst a obcí Olomouckého kraje. Církve mohou v rámci restitucí dostat nazpět zdejší zemědělské a lesní plochy, hájenky, ale i různé nemovitosti.

Arcibiskup klidní nespokojené: Katolíci nikoho z domu vyhánět nebudou
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Půlnoční mše v kostele v Klimkovicích

ParlamentníListy.cz proto zjišťovaly, o jaký majetek se jedná, jak s ním církev bude nakládat a jak toto vítají kraje a instituce, kterým těmto majetek zatím patří nebo jej využívají. O nejvíce majetku přišla za minulého režimu katolická církev.

Vymezit v číslech diecézní majetek v Olomouckém kraji však není podle arcibiskupa Arcibiskupství olomouckého Jana Graubnera snadný úkol. „Diecéze totiž zahrnuje taky celý Zlínský kraj, kousek Brněnského a Pardubického, ale třeba Jesenicko už patří do diecéze Ostravsko-opavské. Nicméně jedná se především o zemědělské a lesní plochy. Z budov to budou hájenky a hospodářské budovy-například ve Velké Bystřici. Jiných budov je velice málo, například dům v Teplicích nad Bečvou, který sloužil k ubytování duchovních coby lázeňských hostů. Dnes jej snadno poznáte, protože je jako jediný neopravený,“ uvedl k tomuto tématu arcibiskup. V současnosti je podle něj lesní majetek spravován Lesy ČR, pole jsou většinou v nájmu různých společností.

Prášil: Stát se konečně rozhoupal

Ačkoli se okolo církevních restitucí vedou debaty a ne každý je vítá, některá města a obce jsou vládnímu rozhodnutí o navrácení majetku církvím rády . Bývalý církevní majetek je od roku 1991 totiž blokován zákonem. To je pro obce problém, protože s pozemkem, na kterém by chtěly třeba stavět, nemohou dělat vůbec nic. To je i případ Smržic na Prostějovsku. Tamní místostarosta je proto rád, že se stát v případě církevních restitucí konečně rozhoupal. „V našem státě se ukazuje, že dlouho přešlapovat na místě je na škodu věci. Vítám už jen to, že padlo nějaké rozhodnutí. Pro nás to znamená, že budeme mít partnera pro jednání, takže budeme moci jednat o rozšíření budoucího dětského hřiště na pozemku bývalé farské zahrady, která těsně sousedí s obecním pozemkem,“ řekl redakci Jan Prášil.

Graubner: Nikoho nevyženeme

Přesto někde vládnou obavy, co se bude s nově navráceným majetkem dít. Arcibiskup však ubezpečuje: „Nikoho nebudeme vyhánět. Kde to bude možné, necháme dál nájmy, v lesích necháme pracovat ty, kteří tam dnes pracují, ale samozřejmě většinou vyměníme manažery. Nepočítáme s prodejem majetku. Výhledově ovšem budou rozumné nějaké směny, aby se scelily roztříštěné celky,“doplnil arcibiskup Graubner.

Zda bude církev se znovunabytým majetkem nakládat lépe, než v době, kdy její objekty využíval někdo jiný, zatím není jasné. Zkušenost s pronájmem církevních objektů má i Univerzita Palackého v Olomouci. Ta si od arcibiskupství před lety pronajala budovu ve Wurmově ulici, odkud se vloni musela vystěhovat katedra sociologie a andragogiky a také katedra žurnalistiky. V současnosti se čeká, co bude s objektem dále. „Dva připravené projekty zatím nevyšly, kvůli tomu, že jde o historickou budovu a památkářsky nejsou možné potřebné úpravy. Připravujeme další verzi, kterou zatím nebudu zveřejňovat,“ uvedl Graubner.

Orság: Těžko říci, co bude s budovou dále

ParlamentníListy.cz oslovily i vyučujícího z univerzity, který byl přítomen stěhování, jelikož působí na katedře, jíž se navrácení majetku také dotklo.

„Objekt nepatřil univerzitě, tudíž bylo zřejmé, že k přestěhování dříve nebo později bude muset dojít. Je to objekt krásný a poměrně rozsáhlý, nicméně v nedobrém stavu a církev si s tím teď bude muset nějak poradit.“ A dodává: „Nejsem si jistý, jaký záměr s tím bude katolická církev mít, takže těžko předpovídat, zda budova neplnila lepší funkci v době, kdy tam sídlila katedra. To, co jsme zatím slyšeli, je na úrovni dohadů. Já bych byl samozřejmě rád, kdyby budova zůstala otevřena veřejnosti, protože zdejší prostory jsou moc pěkné.V dané chvíli je ale objekt v takovém technické stavu, že bude vyžadovat poměrně rozsáhlé investice a opravy . Je možné, že to církev někomu opět pronajme a ten s tím bude nakládat. Nejsem si jistý, jestli už v tom mají jasno zástupci katolické církve,“ uzavřel vedoucí katedry žurnalistiky Petr Orság.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …