Ani ministři neviděli seznam majetku, který se vrátí církvím

15.01.2012 20:36

Ministerstvo kultury zatím přesvědčeně tvrdí, že ví, čeho konkrétně se budou týkat církevní restituce. Prozatím ale nikomu, ani ostatním ministrům, neukázalo seznamy majetku. Podle starostů je nyní ministerstvo dokonce vyzvalo, aby sami řekli, co by se mohlo vracet.

Ani ministři neviděli seznam majetku, který se vrátí církvím
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Podle ČT vyzvalo ministerstvo kultury starosty, aby sami řekli, co konkrétně by se mohlo vracet církvím. Přitom ministerstvo shodně tvrdilo, že v tom má jasno, přestože nikdy nepředložilo seznam majetku. Neviděli ho například ani politici, kteří o restitucích rozhodovali.

"Debata o tom, jakého majetku se navracení týká, ale třeba i toho, jakým způsobem byla vypočítána náhrada za metr čtvereční orné půdy nebo lesa, který se vracet nebude, to všechno byly naše otázky, které padaly z naší strany i v rámci pracovní komise, v níž byli zástupci koalice i zástupci církví," uvedla místopředsedkyně vlády Karolína Peake.

Peake ale prý přesto věří, že seznam majetku, který by se církvím vracel, skutečně existuje. S tím ale příliš nesouhlasí výpovědi starostů. "Ministerstvo nás oslovilo, ať dodáme soupis majetku," sdělila mluvčí Svazu měst a obcí Ingrid Štegmannová. "Jde zřejmě o aktualizaci starých údajů, hovoříme o tom dlouhodobě," dodala.

To však odmítá samo ministerstvo kultury. "Já nevím, co žádají, já to slyším od vás poprvé. Ministerstvo kultury má opravdu přehled o tom, co bude vydávat. Tady k žádným pochybením nemůže dojít. Seznam nechybí," hájí se náměstek František Mikeš.

Kvůli blokaci majetku mají obce problémy. Některé budovy i chátrají, neboť u nich není jasné, zda patří mezi v budoucnu navrácený majetek církvím. Patří mezi ně třeba zchátralý statek ve Vlkově, lesy v Předklášteří u Tišnova nebo statek ve Slivenci na okraji Prahy. "Tenhle objekt už opravdu potřebuje zásah a myslím si, že je tak pět minut po dvanácté," myslí si starostka Slivence Jana Plamínková.

reklama

autor: pan

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…