Církve jsou užitečné, myslí si dva z pěti Čechů

27.12.2011 13:56

Přibližně dvě pětiny občanů považují církve za užitečné instituce. A to myšleno všechny církve bez rozdílu. Pozitivně odpovídali spíše věřící lidé, nejvíce ti, kteří se hlásí k římskokatolické církvi.

Církve jsou užitečné, myslí si dva z pěti Čechů
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Půlnoční mše v kostele v Klimkovicích

Podle průzkumu agentury STEM považuje 40 procent Čechů církve za užitečné instituce. Na tuto otázku se agentura ptá pravidelně už od roku 1995. Pozitivní odpovědi se pohybují mezi 40 až 55 procenty, přičemž poslední roky se drží spíše u spodní hranice.

Církve za užitečné považují hlavně ti lidí, kteří jsou věřící nebo patří k některé z nich. Zároveň však čtvrtina těch, kteří věřící nejsou, církve považují za užitečné. A 30 procent lidí, kteří se naopak hlásí k římskokatolické církvi, je za užitečné nepovažuje. Mezi stoupenci jiných vyznání je množství takových lidí ještě vyšší.

Výše vzdělání v těchto otázkách nehraje roli. Věk a pohlaví ale podle statistik ano. Může za to fakt, že žen a starších lidí je mezi věřícími více. Proto také 45 procent žen a 48 procent lidí ve věku 60 let a výše považuje církve za užitečné.

Celý průzkum ZDE

V nedávném průzkumu agentury STEM bylo také zjištěno, že počet věřících se v republice čím dál více snižuje. V Boha věří asi jen třetina obyvatel, konkrétně 32 procent. V roce 1995 se k věřícím hlásilo 39 procent oslovených Čechů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…