Češi jsou svině, žehrá důchodce. Bojí se chodit i na nákup

25.01.2012 13:59

PŘÍBĚH Pan Josef má dobré srdce. Tedy zřejmě ještě nedávno měl. Po zkušenosti, které nechtěně nabyl s darebáky, zřejmě s dobrotou definitivně skončil. A navíc mu zbyly jen oči pro pláč. Zloději mu sebrali celé jmění. Přišel o třicet tisíc.

Češi jsou svině, žehrá důchodce. Bojí se chodit i na nákup
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

„Pro někoho jsou to možná jen drobné. Ale já si z toho ubohýho důchodu šetřil korunu ke korunce, abych měl na pohřeb a nemusel otravovat s jeho zaplacením nikoho z rodiny. Taky nemají peníze na rozhazování. Že ale může být někdo taková svině, to by mě ani ve snu nenapadlo,“ řekl Parlamentním listům téměř penzista se slzami pláče a vzteku na krajíčku.

 


Za dobrotu na žebrotu


Zloději, kteří snad mluvili německy či spíše němčinu předstírali, ho obalamutili historkou o nutnosti sehnat peníze, které prý nutně potřebují na zaplacení operace svého příbuzného. Předváděli zoufalost, beznaděj a jejich divadelní výstup podle policistů zdaleka nebyl první. Pětaosmdesátiletý muž se pohyboval na Slovanském náměstí v Brně, když u něj zastavilo vozidlo, ve kterém seděl muž a žena. Neznámá dvojice muže naléhavě a s prosíkem starce oslovila s tím, zda by jim nemohl ukázat cestu do nemocnice v ulici Pekařské. Stařec s dobrým srdcem souhlasil a nasedl do vozidla. Po cestě muž za volantem začal seniorovi povídat příběh o jejich známém, který je v nemocnici a bude operován, ale operace stojí třicet tisíc korun. Následně požádal o zapůjčení finanční částky s tím, že má u sebe větší množství amerických dolarů, které seniorovi ponechá jako zástavu.

„Bylo mi jich líto, bolest, kterou přináší zdravotní trable, jsem už viděl v životě mnohokrát. Tvrdili, že směnárny jsou už zavřené. Já se v tom nevyznám.  A tak jsem ve snaze pomoci souhlasil a nechal se odvést k domu, kde bydlím. Chtěl jsem, aby na mne počkali před barákem, ale nedali si říct.“  Muž i žena šli za seniorem až do bytu, ačkoliv je žádal, aby zůstali ve vozidle s tím, že peníze přinese. V bytě následně dvojici předal finanční hotovost a muž seniorovi položil do skříně ledvinku, kde měla být částka dva tisíce amerických dolarů, které před tím seniorovi ukázal. Dvojice poté spěšně z bytu odešla a okradený muž zjistil, že v ledvince jsou pouze papírové kapesníky. „Bohužel se nejedná o ojedinělý případ. Zejména starší lidé se v poslední době stávají obětí podobných podvodníků a zlodějů. Policisté z tohoto důvodu upozorňují na vyšší obezřetnost při komunikaci s neznámými lidmi,“ uvedla policistka Andrea Straková.


Bez slitování
 

Policisté se s tímto způsobem okrádání starých lidí setkávají již delší dobu. Nejčastěji jsou to právě historky, které útočí na dobrosrdečnost a lidskost penzistů, kteří obvykle pak přijdou o veškeré úspory. Mezi pachateli jsou často objevují i Romové zřejmě ze Slovenska, kteří vyjíždějí za zlodějnami na Moravu především na Hodonínsku.  „Jde o okres jihomoravského kraje, který zaznamenal v loňském roce nejvyšší nárůst kriminality. Přičítám to mimo jiné i tomu, že právě zde je také jedna z nejvyšších nezaměstnaností v regionu což je jeden z důvodů nárůstu zločinnosti,“ říká ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel. Největší nebezpečí však číhá na chodce v krajském městě brně, kde se za loňský rok odehrálo šedesát procent všech trestných činu, v kraji.  K nejvíce nebezpečným patří ulice Bratislavská či Cejl a jejich okolí v regionu Brno - sever, kterým se říká také brněnský Bronx. Ovšem už ani v jiných místech si nemůže být chodec před toky drzých darebáků příliš jistý. Své o tom ví žena, kterou zlodějky snědé pleti brutálně přepadly a okradly na velmi rušném místě v centru Brna přímo před domem, kde bydlí v pěší zóně. Dvaapadesátiletou paní spěchající k rodině tvrdě narazily ke zdi a se slovy „dej sem kabelku!“ se na ní brutálně vrhly pěstmi. I když se přepadená zcela oněmělá strachem nebránila, útočnice ji opakovaně bily do obličeje.


„Útok byl tak razantní, že ženě přerazily nos.  Kabelku pak prohledaly a když objevily řetízek z přívěskem za si 2500 korun, tak s lupem utekly,“ uvedl k případu policista, který ovšem oficiálně nikdy nesmí říci, že pachatel byl Rom. To je zakázané kvůli rasové diskriminaci. Zlodějky však začal pronásledovat syn oloupené a zbité ženy, který bohužel k incidentu přišel až později poté co náhodou vyhlédl z okna  když slyšel na ulici nezvyklý křik.  Pachatelky se mu podařilo dostihnout a přivolal polici. Obě útočnice skončily tentokrát ve vazbě a za loupež jim hrozí až deset let vězení. A přepadená? Tu museli odvézt do nemocnice.  Mimo přeraženého nosu měla totiž četné podlitiny, podezření na otřes mozku a také uražený zub.


Mučení kvůli důchodu


„Drzost darebáků lupičů  je stále vyšší a vyšší. Už se nebojí krást ani za bílého dne a nebezpečnými hlavně pro nás staré se stávají již i místa kolem nádraží nebo i přímo v centru Brna. Za chvíli se budeme bát chodit i nakupovat vždyť oni moc dobře ví, kdy máme důchod,“ svěřil se další penzista, nad jehož případem zůstává rozum stát. Staříka, který žil dlouhodobě na okraji Brna, si totiž vyhlídnul jeden mladý  Rom s komplicem a dědu mučením, kdy k tomu používali i rozžhavené příbory, kterými své oběti „vypalovali cejchy“ donutili, aby si šel vybrat na poštu důchod a ten jim pak musel odevzdat. Jednou se jim to podařilo a podruhé se naštěstí stařík vzepřel a se strachem vše oznámil. Darebáci jsou už za mřížemi. Zmučený muž má však na těle památky na „občanské soužití“ na celý život.


Sociální situace  zvyšuje násilí
 


Jak potvrdil krajský policejní ředitel, Tomáš Kužel, zvyšuje se v Jihomoravském kraji a především pak ve městě Brně počet násilných trestných činů. „Jsou to především loupeže a krádeže v ulicích, které jsou páchány nejen ve větším počtu, ale i s mnohem větší brutalitou, která by měla být varující. Pachatelé rovněž ve stále větší míře používají různé zbraně. Podle mého názoru je tato situace důsledkem nejen současného stavu policie, kdy se nemůžeme kvůli nedostatku lidí plně věnovat například důležité preventivní činnosti, ale i odrazem zhoršující se sociální situace ve společnosti,“ domnívá se Kužel. Nejméně bezpečně je v Brně, kde se odehrálo 60 procent veškeré trestné činnosti v Jihomoravském kraji. Nárůst ovšem zaznamenává například  i okres Hodonín. I zde je to podle policistů přímým důsledkem faktu, že jde o region s nejvyšší nezaměstnaností, který je navíc často napadán kriminálními živly i ze sousedního Slovenska.  Loni se celkem na území jihomoravského kraje stalo 29 933 trestných činů, což je o 621 víc než předloni.   V obecné kriminalitě byl nárůst 736 trestných činů a v násilné bylo o 302 činů víc než předloni. Podle policie je nedostatek prevence citelný právě v problémových oblastech především Brna. „Když nedělá prevenci policie, nedělá ji nikdo, a pak je to znát i v ulicích,“ uvedl jeden z policistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …