Slovenští důchodci musí Česku dokazovat, že ještě žijí

20.11.2011 16:24

Slovenští důchodci, kteří většinu života odpracovali (v rámci federace) na území Česka, musí České správě sociálního zabezpečení každé tři měsíce odevzdávat doklad o tom, že ještě žijít. Jinak by jim stát přestal vyplácet důchod.

Slovenští důchodci musí Česku dokazovat, že ještě žijí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Situaci zřejmě změní až rok 2014, kdy by měl začít fungovat elektronický systém, pomocí nějž budou jednotlivé země Evropské unie sdílet informace z oblasti sociálního zabezpečení. "Půjde o zabezpečenou elektronickou síť, která propojí sociální instituce všech členských států a jednou z navrhovaných funkcí by mělo být automatické oznamování úmrtí příjemců důchodů, které by v budoucnu mohlo nahradit současný systém potvrzení o žití," řekla deníku Právo Táňa Švrčková z tiskového odboru českého ministerstva práce a sociálních věcí.

Československé pohraničí tak zůstane ještě nějaký ten rok jednou za tři měsíce zavaleno žádostmi o vydání potvrzení. "Když nastane termín podpisů, věnujeme se tomu celý týden, na nic jiného nám nezbývá čas. V naší obci jde o 160 lidí," postěžovala si deníku Sme matrikářka v Korni.

Situace je podobná i v jiných obcích. "Nejhorší je to v případech, když jdeme do nemocnice ověřit podpis obyvatele, kterého hospitalizovali. Nemusíme to dělat, ale bylo by nám líto, kdyby kvůli jednomu podpisu nedostal své peníze. Snažíme se jim ulehčit jejich už tak nepříliš lehkou situaci," tvrdí starosta Klokočova Ľuboš Stríž.

Jen v Korni, Klokočově a blízké Turzovce potřebuje potvrzení kolem 500 důchodců.

Čtěte:

Důchodci budou kořist. To je reforma, varuje pravicový ekonom

Důchodci se dusí. "Bábu s dědkem" už nepřemluvíte, udeřilo z ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…