Bulvár lituje důchodce: Takové zdražení jídla. Na vesnici průšvih

16.01.2012 14:06

Zvýšení sazby DPH z 10 na 14 procent způsobilo zdražení potravin. Podle deníku Blesk je to nejvíce znát v malých vesnických prodejnách, kam chodí nakupovat hlavně senioři. Malé koloniály musí zvýšit ceny, aby přežily. Nemají takové možnosti jako velké hypermarkety. Mnohdy vyjde nákup ve vesnické prodejně až o 90 korun dráž než v obchodním řetězci.

Bulvár lituje důchodce: Takové zdražení jídla. Na vesnici průšvih
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Blesk uvádí případ obchodu v Ratajích na Olomoucku. Vedoucí zdejší prodejny tvrdí, že se uživí hlavně díky stálým zákazníkům z řad důchodců, kteří nemají možnost zajet si do města. Má proto otevřeno i o sobotách, nedělích a ve svátky. Podle deníku je zde nákup dražší až o 33 korun oproti Albertu v Olomouci. Blesk srovnává cenu podle nákupního koše, který má 12 položek. Je v něm například pečivo, máslo, vajíčka, kuře či salám.

Důchodci to mají do koloniálu blízko. Nakupují raději tam

Také koloniál v Dobevi na Písecku má dražší sortiment než supermarkety v nedalekých městech. Majitelka to vysvětluje nákupními cenami, které mají drobní odběratelé vyšší než řetězce. Také prý nabízí kvalitní české zboží. Pro důchodce Stanislava Diviše je tady draho, ale snaží se nakupovat jen to nejnutnější a je rád za prodejnu v blízkosti svého bydliště.

Podle Blesku senioři o drahých nákupech často mluvit nechtějí, obávají se, že je v obchodu nebude chtít nikdo obsloužit. „Do místního obchodu chodím asi tak obden. Nakoupím většinou rohlíky, chleba a nějaký salám. Jsme s manželem sami dva, tak už toho moc nepotřebujeme,“ řekla deníku seniorka Dana z Křečkova na Nymbursku. Blesk spočítal, že nákup zde vyjde až o 55 korun dráž než v hypermarketu Tesco v nedalekých Poděbradech.

Až o 96 korun byl dražší nákup v malém obchodě ve Veverské Bítýšce na Brněnsku. Blesk zde také oslovil mladý manželský pár, který tvrdil, že zde často nakoupí až o 200 korun dráž, než kdyby zajeli do supermarketu.

„Nejvíc lituji důchodce a nás mladé. S dětmi a kočárkem se bez auta tak často nedostanu na nákup do Brna a pak nemáme jinou možnost než kupovat za draho,“ řekla Blesku mladá žena s dítětem.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…