Česko se zajímá o stíhačky Eurofighter německého letectva

05.01.2012 10:12

Česká republika se zajímá o koupi starších stíhaček Eurofighter používaných německým vojenským letectvem. Napsal to dnes německý deník Financial Times Deutschland (FTD), podle něhož zájem o osm použitých strojů projevilo rovněž Bulharsko, Chorvatsko, Slovensko a Rumunsko.

Česko se zajímá o stíhačky Eurofighter německého letectva
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vojenský speciál na afghánském letišti

Podle FTD se jedná o "téměř nové letouny". Cena úplně nového stroje se podle listu v závislosti na výbavě a dalších doplňkových službách pohybuje mezi 60 až 80 miliony eur (1,5 až dvě miliardy Kč).Česká vláda by měla letos začít řešit budoucnost českého stíhacího letectva po roce 2015, kdy končí nynější pronájem stíhaček Jas-39 Gripen od Švédska. Jednou z možných variant je i nákup starších letounů. Premiér Petr Nečas začátkem prosince řekl, že bude nutné brát v úvahu i horšící se ekonomickou situaci země.

Týdeník Ekonom už loni v říjnu napsal, že účast v případném tendru na nové stíhačky pro české letectvo zvažuje evropské konsorcium vyrábějící eurofightery. Chtělo by v něm údajně nabídnout několik strojů Eurofighter Typhoon patřících italskému letectvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…