Milion za hodinu. „F-35 létat nebude, nebudeme na to mít.“ Vyplouvá na povrch

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
07.09.2023 9:21 | Analýza

Česko aktuálně jedná s USA o koupi amerických letounů F-35 a zatímco od ministryně obrany Jany Černochové (ODS) a náčelníka generálního štábu Armády České republiky Karla Řehky zaznívá, že jde o jasnou volbu, mnozí odborníci upozorňují, že se k F-35 neříká vše. Podle vyjádření bývalého šéfa vojenské rozvědky a bezpečnostního experta generála Andora Šándora pro ParlamentníListy.cz je otázkou, zdali F-35 vůbec nějak výrazněji přispějí obraně NATO. „Pravděpodobné je, že vůbec létat nebudeme, protože na to nebudeme mít,“ podotkl pak pro PL.cz exministr Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Černochová si dle něj nákup F-35 představuje jak výběr kabelek v Pařížské. Letová hodina stíhaček vychází v přepočtu na milion korun.

Milion za hodinu. „F-35 létat nebude, nebudeme na to mít.“ Vyplouvá na povrch
Foto: Lockheed Martin
Popisek: Letouny F-35

Ministerstvo obrany aktuálně jedná s Američany s cílem pořídit 24 letadel F-35, což by znamenalo změnu i v počtu letounů, jelikož česká armáda měla doposud pouze 14 stíhacích strojů JAS-39 Gripen. Americké letouny by měly nahradit švédské, na jejichž využívání má Česká republika smlouvu do roku 2027 a může pak využít i dvouletou opci. 
 
O nákupu letounů F-35 se hovoří jako o nejdražším armádním nákupu v historii Česka a zaznívají názory, že celkové náklady velmi znatelně vyšplhají nad 122 miliard, kolik má akvizice stát dle tvrzení Ministerstva obrany. Podle někdejšího velitele vzdušných sil generálmajora Petra Mikulenky je dokonce reálné, že celková cena projektu vzroste až o stovky miliard korun. „Suma 122 miliard jsou pořizovací náklady, ale není v nich zahrnut životní cyklus a provoz. A to se nebavíme o potřebě průběžně modernizovat software, senzory i výzbroj letounu, protože technický pokrok půjde neustále dopředu. Každý moderní letoun prodělá během svého životního cyklu několik velkých modernizací, jinak zaostává,“ uvedl nedávno pro iDnes.cz
 
„Ta informace, že nás F-35 budou stát 122 miliard Kč, není přesná. Pokud budeme tyto letouny provozovat třicet let, tak hlavní položkou budou náklady na provoz. A ty jsou 2x až 3x vyšší než náklady na pořízení,“ doplnil s tím, že velké investice budou potřeba i v rámci výcviků pilotů. Pořízení F-35 dle něj dává smysl, pokud se ČR rozhodne, že chce mít schopnosti působit v rámci NATO ve všech leteckých operacích a mít piloty připravené zasáhnout kdekoliv, kde to bude potřeba.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak to je, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePawson58 , 07.09.2023 10:16:22
F-35 nenakupujeme proto, že je potřebujeme, ale proto, že je USA potřebují prodat.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Protizákonná pomoc Ukrajině. Slovenský skandál doléhá na Černochovou

10:42 Protizákonná pomoc Ukrajině. Slovenský skandál doléhá na Černochovou

Na Slovensku se bude řešit postup bývalého ministra obrany Jaroslava Nadě. Ten prosadil předání třin…