Český europoslanec: Diety jen na „prezenčku“? Ano, ale co euro

15.09.2011 8:59

Europoslanci. Nezáleží na tom, zda v europarlamentu sedí, nebo ne. Ale přitom dostávají měsíčně diety ve výši 7339 eur. A navíc 284 eur za každý zasedací den, i když v parlamentu zrovna nesedí. A to jen díky tomu, že se zapíší do prezenční listiny. Český europoslanec a euroskeptik Ivo Strejček (ODS) ale praxi kupodivu neodsuzuje. Podle něj jsou totiž nyní na pořadu dne vážnější debaty a to například o budoucnosti eura. „Odpovídat tedy teď na to, co je tak plytké, je pro mne směšné,“ tvrdí.

Český europoslanec: Diety jen na „prezenčku“? Ano, ale co euro
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Štrasburský skandál! Tak se před dvěma lety nebál reportér Thomas Meier z televize RTLv pořadu Explosiv - Weekend nazvat svou reportáž. V ní ukázal, že nezáleží na tom, zda v europarlamentu poslanci z různých zemí sedí, nebo ne. Je totiž téměř veřejným tajemstvím, že někteří europoslanci berou peníze zcela neoprávněně. Jak?

"Směle se dostaví v pátek v sedm ráno do příslušné kanceláře, tam se rychle zaregistrují, a zajistí si tak 284 eur. Pak jsou tak rychle, jak přišli pryč. I se svými kufry," vysvětlil v reportáži Meier.

Uběhly dva roky a jak ParlamentníListy.cz zjistily, praxe se příliš nezměnila. I pokud v europarlamentu poslanci nesedí, dostávají totiž stále diety ve výši 7339 eur a k tomu nezdaněný paušál ve výši 3980 eur. A navíc 284 eur za každý zasedací den v parlamentu EU, což dělá měsíčně při průměrně 12 zasedacích dnech minimálně 3408 eur čistého. Dohromady za měsíc to pak je celkem 14 727 eur.  

„Berou tolik peněz jako žádní jiní politici. Průměrný poslanec si totiž při zažité praxi přijde na větší sumu peněz než spolková kancléřka Angela Merkelová," uvedla RTL v reportáži odvysílané 2. 8. 2009.

Na záběrech je pak vidět, jak europoslanci utíkali před kamerou jen proto, že chtěl reportér televize  vědět, zda někteří europoslanci stále "kasírují" a hlavně za co. Přitom je televize natočila přímo v budově Evropského parlamentu, kde jich stojí celá řada s kufry a pak se zapisují do prezenčních listin. Například irská poslankyně Kathy Sinnottová, Hiltrud Breyer ze Zelených, či Evelyne Gebhardt z SPD.

Reportáž ZDE

Gebhardt z SPD.: Ještě tady dnes pracuju. Skutečně!

Gebhardt ale jako jediná byla ochotná na kameru odpovědět, ostatní mlžili. „Proč tu jsem? Protože tady ještě dnes pracuju. Mám tu ještě spousty práce, měla jsem tu přenocování navíc. Je to normální pracovní den pro poslankyni. My totiž nepracujeme jenom tehdy, když máme hlasování v parlamentu, nýbrž se na to také musíme připravit. Ale za to dostáváme úplně normální mzdu. Je přípustné, že se tady podepíšu a také to tak dělám," řekla Gebhardt.

Že je to přípustné, to si však nemyslí bývalý europoslanec a rakouský novinář Hans Peter Martin. „Už léta to tak je, že někteří europoslanci se v pátek ráno zapíší do prezenčních listin, aby ještě jednou zkasírovali peníze za diety a pak odjedou. Tam ale něco nesedí ve výkonu, tam něco nesedí v odpovědnosti," řekl Martin s tím, že europoslanci se k této praxi nehlásí, stydí se a proto nejsou schopni na otázky kolem toho ani odvětit. 

Vyhodila jej bezpečnostní služba

Reportáž německé televize pak končí sdělením, jak reportéra po dvou hodinách natáčení vyhodila z parlamentní budovy bezpečnostní služba.

„Novinář byl přitom akreditován a choval se v budově naprosto korektně. Že jsme ale byli vyhozeni, to je něco nepochopitelného. Náš reportér přitom ukázal, že když jde o peníze, prosazují zástupci lidu svoje vlastní priority. Pak musí zřejmě i svoboda tisku stranou," dodal k tomu redaktor Meier.

Odsoudili by ale toto čeští europoslanci, anebo praxi schvalují, či se na ní přímo podílejí? „Já vím, že nějaká taková reportáž koluje někde na YouTube, ale neviděl jsem ji. Neumím ale tohle komentovat. Dnes tady probíhala velmi vážná debata o euru a budoucnosti eura a tak odpovídat na to, kdo a kde je s jakým kufrem, je v kontextu téhle věcí pro mne směšné," odvětil na otázku ParlamentnímListům.cz Ivo Strejček, europoslanec za ODS.  

Strejček: Ta otázka tak laciná, plochá, plytká

„Já tu praxi ale odsoudit neumím. Ať se to týká kohokoliv, tak nemám na to co říci. Zdá se mi ta otázka tak laciná, plochá, plytká, a obsah politiky nemá přitom žádný. Kdybyste se mne zeptala, co dnes řekl tady v EP Rostowski za Polskou radu a co mu za to odpověděl Barroso, no tak to je katastrofa. A to je přitom to důležité! Evropa jde totiž do tragického průšvihu, ale nějaký kufry? Na to se musím jen smát," dodal Strejček s tím, že ale nebude dělat ze sebe „žádného svatouška" a tvrdit, že to všichni dělají a jenom on ne. „Jasně, že to tak je," připustil.

Komunistický europoslanec Jaromír Kohlíček naopak výše zmíněnou praxi odsuzuje. „Pokud by se tak dělo, tak si myslím, že to není v pořádku, že to je zneužití mechanismu, který tady je," uvedl pro redakci. Nezná ovšem prý nikoho z českých europoslanců, kdo by to takto dělal. Prý ani on se tak nechová. 

Komunista tam v pátek nikdy není

„V této volební periodě jsem se tam nikdy nezapisoval. V pátek nezasedá plénum, jen někdy výbory a já zrovna v ten den žádné výbory nemám, takže tam ani v pátek nejsem. Čili nevím, jestli se to takhle v pátek děje," dodal Kohlíček.

Europoslanci podle něj skutečně dostávají plat a ten je zhruba sedm tisíc euro, a skutečně nezáleží na tom, jestli se konkrétních zasedání účastní, nebo nikoliv. „Ale chtěl bych upozornit, že ve Štrasburku jsou běžně hotely na ubytování za 300 euro za noc a 28 euro za snídani. Když proto přijedete do takového hotelu, tak si musíte ze svého připlatit," doplnil s  upozorněním, že se dá ovšem zjistit, jestli třeba v určitý pátek zasedá nějaký výbor, či podvýbor a jestli tedy poslanci spíše nepřejíždějí do Bruselu na zasedání výborů.

Bobošíková: Já jsem to vždycky kritizovala

Bývalá europoslankyně Jana Bobošíková prý video zná a upozornila sama, že je již „staré." „To, co se děje na tom videu, tak se obávám, že to je stále běžná praxe," upozornila ParlamentníListy.cz.

Udělala to ale takto někdy i ona, tedy, že se v pátek zapsala, dostala diety a pak odjela?  „Cokoliv vám řeknu z tohoto hlediska, tak je to neprokazatelné. Já už zpětně neprokážu, jestli jsem tam byla, nebo nebyla. Já jsem ale vždycky tyto praktiky kritizovala, a i peníze, které jsou tímto způsobem vynakládány, jsem mnohokráte kritizovala a hlasovala proti takovému plýtvání, což by se dalo najít i z mých projevů v EU," zdůraznila.

Nemůže ale přímo říci, že by se takto choval někdo z Čechů. „Jsem přesvědčená o tom, že to jde napříč státy a že ten systém to umožňuje. Lidé jsou jen lidé. Nemyslím si, že by to bylo jen německé specifikum," uzavřela téma.

Bobošíková na PL:

Mach: Nejlepší by ale bylo tuto instituci zrušit

Předseda Strany svobodných občanů, ekonom, euroskeptik a blízký přítel Václava Klause Petr Mach reportáž také již prý viděl a jsou mu známé i praktiky, které se na ní dějí. A odsuzuje je.

Napsali jsme:

„Je to samozřejmě plýtvání penězi daňových poplatníků, neboť to jde z našich peněz. A oni - i když tam reálně v tom sále jsou - tak stejně často práci jen předstírají. Ta instituce je ve skutečnosti úplně zbytečná, neboť v EU to vše nakonec stejně rozhoduje Evropská komise nebo Evropská rada a Rada ministrů. Evropský parlament je prakticky taková šaškárna na ozdobu, akorát, že je velmi drahá," řekl ParlamentnímListům.cz rozhořčeně Mach.

Na otázku, co by se ale muselo stát, aby se to změnilo, pak dodal: „Museli by být všichni placeni nějakým paušálem, což by ale stejně vedlo k tomu, že by tam mnozí nechodili. Takže na fungování té instituce by to mnoho nezměnilo. Nejlepší by tak bylo tuto instituci zrušit."

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…