Co kdyby vám chtěli zbourat domeček, ptal se Moravec Paroubka?

21.04.2010 23:59

Ústředním tématem středečního speciálu Otázek Václava Moravce v ostře sledovaném Ústeckém kraji bylo prolomení těžebních limitů. Tomuto tématu se lídři pěti - průzkumem vybraných - stran věnovali téměř hodinu a půl.

Co kdyby vám chtěli zbourat domeček, ptal se Moravec Paroubka?

Hned v úvodu středečního pořadu OVM došlo na vtíravou otázku - Proč se v průzkumu agentury STEM pro ČT nedostal do pořadu Miloš Zeman, obávaný rival Jiřího Paroubka. Pro odpověď zašel moderátor Václav Moravec k řediteli agentury Janu Hartlovi.

"Tuto otázku jsem v posledních dnech slyšel již mnohokrát. Já k tomu řeknu, že se daleko lépe vysvětluje, proč něco je, než proč něco není." Strana práv občanů - Zemanovci podle jeho názoru ztratila punc novoty. I když je předseda Zeman schopným politikem, jeho tým není zase tak akceschopný, aby dokázal udržet voličovu přízeň.

Devadesátiminutové téma Otázek: těžební limity

Ústředním tématem OVM se pochopitelně stalo prolomení těžebních limitů z roku 1991. Zástupci ČSSD Paroubek a komunistů Šenfeld se shodli na krajském referendu. Ať rozhodnou lidé o osudu regionu, tvrdili oba.

Proti lídrům levice se ale postavili zbylí účastníci debaty, kteří jejich argumenty odmítli.

Místopředseda ODS Petr Gandalovič považuje za zcela nepřijatelné, aby referendum rozhodlo, že se komukoli zbourá dům. Hledejme jiné možnosti, například jadernou energetiku.

Šťovíček z Věcí veřejných adresoval Paroubkovi: „To je možná pohled pražskýma očima. My, co žijeme v Litvínově, musíme myslet i na své zdraví a zdraví svých dětí.."

Paroubek reagoval: "Já nevím, jestli mám pražské oči, nebo jiné oči, ale za těch pět let, co sem jezdím, o tom dost vím a chci vás mírně edukovat, pokud jde o Jiřetín. Tam je ochotno padesát procent lidí uzavřít smlouvu s těžaři a sedmdesát pět je jich ochotno jednat s těžaři. Je dobré vidět ty věci z obou stran."

Jak nahradit těžbu uhlí. Biomasou?

„Je škoda, že tu nejsou zelení, mohli jsme si dobře popovídat třeba o biomase," odpověděl hned zkraje jízlivě lídr ODS Gandalovič při debatě o prolomení těžebních limitů a hledání nových zdrojů pro teplárny.

Narážel tak na scénu, k níž došlo během pořadu Uvolněte se, prosím, kde moderátor Kraus několik minut marně doloval z zelené poslankyně Kateřině Jacques, co je to biomasa.

„A vy víte, co je to biomasa, když tak ironizujete?" opáčil Moravec Gandalovičovi. „Já to samozřejmě vím. Nedávno jsem navštívil jednu společnost, která ji hojně využívá, například zbytky z těžby v lese a tak podobně."

Podle průzkumu agentury STEM pro Českou televizi upřednostňují dvě třetiny dotázaných v Ústeckém kraji zaměstnanost před ochranou životního prostředí.

Moravec ukázal následně s dotazem na šéfa ČSSD: Co kdyby vám chtěli těžaři zbourat domeče?

Paroubek reagoval, že dříve nebo později nevyhnutelně dojde k prolomení těžebních limitů, třeba příští politickou generaci. A co nyní s těmi tisíci nezaměstnaných? Drábek opáčil, že šedesát tisíc nezaměstnaných by do dolů rozhodně nenahnal. V boji s nezaměstnaností je třeba rozvíjet infrastrukturu a podporovat vzdělanost.

Gandalovič se přidal, že Ústecký kraj by si měl začít budovat jiný obraz než je region těžby. Komunista Šenfeld pokládá názor o nepoškozování zdraví a ochraně přírody za alibistický přístup, kvůli němuž přijdou lidé o pracovní příležitosti.

Více:
Gandalovič: Pan Paroubek, známý populista
Paroubek má pražské oči a řeší Ústí, ozval se zástupce VV
Vlastimil Ježek k OVM: Jakoby část publika tvořili najatí statisté

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…