Další útok zřejmě Islámského státu za hranicemi ovládaného území. Podívejte se, kde udeřil

30.01.2015 14:13

V Tripolisu došlo zkraje týdne k teroristickému útoku na luxusní hotel Corinthia. Pobýval v něm v danou chvíli jeden ze dvou premiérů Libye a několik amerických občanů. Akci údajně naplánovali příznivci Islámského státu, kteří v zemi zmítané chaosem získávají silnou pozici. Situací v Libyi se zabývá mezinárodní think tank Atlantic Council.

Další útok zřejmě Islámského státu za hranicemi ovládaného území. Podívejte se, kde udeřil
Foto: YouTube.com
Popisek: Záběr z videa z libyjského Tobruku

"Příznivci Islámského státu využívají chaosu panujícího v Libyi a podnikají v zemi teroristické útoky. Zdejší buňka ISIS se v úterý přihlásila k bombovému útoku na luxusní hotel Corinthia v hlavním městě Tripolisu. „Ve vakuu, které bylo v Libyi vytvořeno na začátku loňského roku, mají různé džihádistické skupiny, včetně ISIS, volné pole působnosti. Daří se jim upevňovat jejich postavení a čas od času podnikají podobné násilné akce,“ cituje autor textu Kumar Sen spolupracovníka Atlantic Council Karim Mezran. Zároveň ovšem dodává, že zatím nebylo oficiálně potvrzeno, že by za tímto teroristický útokem skutečně stál Islámský stát.

V hotelu se v danou chvíli nacházel premiér Omar al-Hassi. „Zatím ani není jasné, jestli chtěli zaútočit na předsedu vlády nebo osm Američanů, kteří se údajně nacházeli v hotelu,“ sděluje Mezran. Nicméně vyšší úředník ministerstva zahraničí potvrdil, že jeden Američan při útoku zemřel. Libye má v současné době dva premiéry, dvě vlády a dva parlamenty. Spojené státy již delší dobu vyjadřují znepokojení nad upevňováním pozic ISIS v Libyi. Loni v prosinci velitel amerického Africa Command generál David Rodriguez zmiňoval, že přítomnost ISIS v Libyi je patrná. „Islámský stát se snaží v této zemi zapustit kořeny. Budeme muset pečlivě sledovat, jak se bude situace v tomto směru vyvíjet,“ poznamenal v prosinci Rodriguez.

Na konci loňského roku se podařilo ISIS převzít kontrolu nad přístavním městem Derna, kde jejich bojové skupiny posílili džihádisté vracející se z války v Sýrii. Samotná libyjská buňka ISIS zmínila, že teroristický útok na hotel Corinthia je odvetou za zatčení Abu Anase al-Libiho, kterého Spojené státy podezíraly z organizování bombového útoku na americkou ambasádu v Tanzanii před 17 lety. V říjnu 2013 byl al-Libi zadržen speciálními americkými jednotkami ve svém domě v Tripolisu. Terorista napojený také na Al-Kájdu zemřel tento měsíc v americké nemocnici.

Teroristické skupiny ohrožují pořádek v zemi celou řadu měsíců. Mezinárodně uznaný premiér země Abdullah al-Thinni byl nucen přemístit vládu z Tripolisu do přístavního města Tobruk poté, co hlavní město loni v srpnu obklíčily ozbrojené skupiny. Obě strany konfliktu si zvolily vlastního premiéra a bojují proti sobě o území, ropu a kontrolu nad ropnými poli. OSN pozvala zástupce obou znepřátelených skupin do Ženevy k mírovým jednáním, ale tuto výzvu vyslyšela jen skupina stojící za premiérem al-Thinnim.

„Problém je, že skuteční účastníci konfliktu, kteří mají v rukách zbraně, nebyli do Ženevy přizváni. To může celé úsilí zhatit hned v zárodku. Ostatně příměří deklarované v Ženevě už také bylo porušeno. To ukazuje, že zástupci pozvaní do Ženevy nemají kontrolu nad tím, co se děje v jejich zemi,“ cituje Kumar Sen Mezrana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…