Exředitel Temelína tahal v tašce vyhořelé palivo. Spustil poplach

19.08.2010 7:49

Poplach spustila aktovka exředitele Jaderné elektrárny Temelín Františka Hezoučkého. Běžná kontrola u jeho bývalého závodního lékaře odhalila část jaderného palivového článku.

Exředitel Temelína tahal v tašce vyhořelé palivo. Spustil poplach

Skandál se stal už před několika týdny a JETE se jej snažila ututlat. Netradiční případ nyní vyšetřují elitní detektivové z Útvaru pro boj proti organizovanému zločinu a experti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Osmašedesátiletý František Hezoučký, který je považován za jednoho z největších jaderných expertů u nás si tak pěkně zavařil. Nejednalo se přitom o nějakou obyčejnou maketu, ale o dvě pelety, tedy součásti opravdové palivové tyče používané v reaktoru.

Do elektrárny pronesl exředitel Hezoučký "svítící" tašku ještě bez problémů, když však chtěl areál opustit, spustil se alarmu detekčního rámu.

Vynášet radioaktivní materiál je přísně zakázáno

"Vynášet radioaktivní materiál z elektrárny je totiž přísně zakázáno a pod přísným dohledem je i jakákoliv manipulace s jadernými a uranovými látkami," uvedl člověk z vnitřku Temelína dbající na bezpečnost.

Pokud by se přitom Hezoučkému prokázalo porušení zákona, hrozilo by mu až pět let vězení. Materiál prý měl u sebe proto, aby ho ukázal studentům, které učí. A částečně prý taky jako suvenýr.

Obdobný případ, kdy by takto vysoce postavený pracovník atomové elektrárny měl u sebe část jaderného paliva, i když vyhořelého, prý nikdo nepamatuje.

„Když se tohle tutlá, co se pak ještě daří ututlat. Jaké problémy na Temelíně ještě jsou, o kterých nevíme. Je to hrozné, co se děje," uvedla obyvatelka blízkého Týna nad Vltavou.

Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), prohlásila, že byly porušeny "snad všechny možné předpisy, které v té věci platí", nicméně materiál v žádném případě nebezpečný nebyl a "k žádnému ohrožení nedošlo". Uvedla to pro deník Mladá fronta Dnes, který na případ upozornil.

Podle vlastníka elektrárny, firmy ČEZ, je úroveň radiace materiálu neškodná. "Byla na hranici detekovatelnosti a nepatrně převyšovala úroveň přírodního pozadí," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž deníku.

Související:
Temelín pojede na ruské palivo. Nejméně deset let

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kra

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…