Homosexuální "bouře" skončila. Svoboda teď vsadí na vězně

15.08.2011 17:17

Sotva utichl "rachot" kolem festivalu Prague Pride, pražský magistrát o sobě dává vědět nanovo. V souvislosti s novým plánem protipovodňové ochrany. Při výstavbě zábran proti velké vodě při něm mají asistovat dokonce i vězni. Už v říjnu je prý čeká trénink.

Homosexuální "bouře" skončila. Svoboda teď vsadí na vězně

Jméno primátora Bohuslava Svobody (ODS) se v posledním týdnu v médiích skloňovalo snad nejvíce za devět měsíců, po které je ve funkci. Důvod? Pražský festival Prague Pride a jeho mnohými kritizovaná záštita právě ze strany hlavy metropole.


Podle samotného primátora však šlo o "bouři ve sklenici vody", která zastřela skutečné problémy Prahy. Třeba hrozbu povodní.

Té se spolu s dalšími členy magistrátu věnoval hned první den po ukončení kontroverzního festivalu. Na pražském magistrátu totiž představil nový rozlivový model Vltavy. Ten má v metropoli do budoucna sloužit jako významná součást protipovodňových opatření.

Více o primátoru Bohuslavu Svobodovi ZDE


Praha je podle primátora v současnosti na povodně nejlépe připravenou metropolí. "V kvalitě a rozsahu nemá podobný plán žádné jiné město," uvedl Svoboda na pondělí tiskové konferenci.


Vězňové do boje! S velkou vodou

Boj s případnou nenadálou vodou bude v české metropoli probíhat ale poměrně neobvykle. Asistovat by při výstavbách protipovodňových bariér měli totiž i vězni. "Už v říjnu začne cvičení, jakýsi trénink, se zhruba dvaceti nebo třiceti vězni," popsal pro ParlamentníListy.cz ředitel odboru krizového řízení Magistrátu hlavního města Prahy Petr Beran.

Více o tématu povodně ZDE

Podle něho už magistrát s Vězeňskou službou uzavřel jakousi dohodu, která spočívá v tom, že vězni, kteří mohou být bez dozoru, se budou na výstavbě protipovodňových opatření "aktivně podílet". Jak přesně bude ale spolupráce vypadat, ukáže prý ale právě až říjnový trénink.

Ochrana bude do dvou dnů

Praha je podle nového rozlivového modelu Vltavy, jejž pražský magistrát představil, připravená vybudovat protipovodňové ochrany do 48 hodin od vyhlášení ohrožení. Systém je prý už prakticky hotový, Praha je prý tak nyní před povodněmi už dostatečně chráněna.

O pražském magistrátu se v minulém týdnu hovořilo zejména v souvislosti s festivalem Prague Pride, který vyvrcholil sobotním pochodem gayů a leseb. Primátor Svoboda mu udělil záštitu a stal se tak terčem kritiky ze stran politiků i zástupců veřejného života.

Mnoho povyku pro Prague Pride

Jeho krok se nelíbil třeba prezidentu Václavu Klausovi, jeho vicekancléři Petru Hájkovi nebo pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi. Sám primátor si za ním ale stál po celou dobu konání festivalu, své počínání obhajoval nikoliv coby podporu celé akci, ale toleranci vůči menšinám.

Čtěte více:

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …