Klaus pláče nad Koudelkou: Je to dětinské, smutné, žalostné a deprimující

25.04.2012 19:48

Prezident Václav Klaus odmítnutí svého kandidáta Zdeňka Koudelky na ústavního soudce označil za "smutné, žalostné a deprimující". Prý nevěřil, že by sociální demokracie něco takového mohla udělat svému členovi. Klaus také zmínil, že od oranžového Senátu je taková věc přímo dětinská.

Klaus pláče nad Koudelkou: Je to dětinské, smutné, žalostné a deprimující
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus při přednášce na ČZU

Bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka se ústavním soudcem nestane. Senátoři dnes jeho nominaci v tajných volbách odmítli. Koudelka získal 29 hlasů ze 71. Kritici mu vytýkali jeho angažmá u bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, jejímž byl náměstkem, nebo obhajobu sporných zákonů, proti nimž se Ústavní soud postavil. Šlo například o volební zákon z dob opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD.

Prezident Václav Klaus ale pro média již stačil Koudelkovo nezvolení okomentovat. Podle něj je odmítnutí kandidáta na ústavního soudce "smutné, žalostné a deprimující".

„Nevěřil jsem tomu, že by sociální demokracie v Senátu mohla zvolit tuto taktiku, která je dětinská. Jasně předvádějí, že jim jde o politický souboj, a ne o kvalitu vybavení Ústavního soudu," řekl Klaus novinářům při návštěvě Moravskoslezského kraje.

„Jestli to udělali teď vůči svému dlouholetému poslanci a špičkovému právníkovi sociální demokracie, tak je jasné, že je to jen jejich politická hra," dodal s připomenutím, že Koudelka je už jeho druhý kandidát na uvolněné místo v ÚS, kterého Senát nyní odmítl.

Dvaačtyřicetiletý Koudelka mohl nahradit v týmu ústavních soudců Elišku Wagnerovou, které v březnu skončil mandát. V minulosti byl místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru. Nyní je náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Prezident Václav Klaus ho nominoval poté, co v únoru neprosadil v Senátu kandidaturu předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…